Σύμφωνα με δηλώσεις ενός αξιωματούχου της κυβέρνησης του Λιβάνου, ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ Άσαντ, θα μεταβεί την Παρασκευή στο Λίβανο συνοδευόμενος από το βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα. Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας να ηρεμήσει η ένταση που υπάρχει στο Λίβανο, δήλωσε ο ίδιος.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Άσαντ στο Λίβανο από τη δολοφονία το 2005 του πρώην Λιβανέζου πρωθυπουργού, Ραφίκ Χαρίρι, για την οποία είχε κατηγορηθεί η Συρία.

Η Δαμασκός δεν έχει ακόμα επιβεβαιώσει την επίσκεψη του Άσαντ, η χώρα του οποίου αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στη δολοφονία του Χαρίρι.

Οι επισκέψεις αυτές γίνονται τη στιγμή που ο Λίβανος φοβάται μία επιδείνωση των εντάσεων, ή ακόμα και το ξέσπασμα θρησκευτικής βίας μετά την ανακοίνωση της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, ότι μπορεί να κατηγορηθεί από δικαστήριο του ΟΗΕ για τη δολοφονία του Χαρίρι, που ήταν προσκείμενος στο Ριάντ.

Η πιθανή κατηγορία εις βάρος της Χεζμπολάχ προκαλεί φόβους ότι μπορεί να ξεσπάσει θρησκευτική βία, όπως τον Μάιο του 2008, οπότε είχαν σημειωθεί βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των οπαδών του σουνίτη πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι, γιο του Ραφίκ Χαρίρι, και της Χεζμπολάχ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περίπου εκατό άνθρωποι.