Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε στη Γαλλία ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, από αύριο Σάββατο έως τη Δευτέρα, μετά την επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 84 ανθρώπους χθες το βράδυ στη Νίκαια. Από σήμερα οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες στα δημόσια κτίρια.

Τουλάχιστον δύο παιδιά έχασαν τη ζωή τους και περίπου 50 νοσηλεύονται σε παιδιατρικό νοσοκομείο της Νίκαιας μετά τη χθεσινοβραδινή επίθεση σε αυτή την πόλη της νοτιοανατολικής Γαλλίας, ανακοίνωσε υπεύθυνη του νοσοκομείου.

«Στις 07:00 (τοπική ώρα, 08:00 ώρα Ελλάδας) διαπιστώθηκαν δύο θάνατοι παιδιών» στη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων, ενώ «άλλα βρίσκονται ακόμη μεταξύ ζωής και θανάτου», διευκρίνισε η ίδια πηγή. Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός της επίθεσης είναι τουλάχιστον 84 νεκροί, ενώ η κατάσταση 18 τραυματιών είναι πολύ σοβαρή.

Ένα νομοσχέδιο που παρατείνει έως το τέλος Οκτωβρίου την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που τέθηκε σε ισχύ μετά τις τζιχαντιστικές επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι θα υποβληθεί εξάλλου την Τετάρτη και την Πέμπτη στο κοινοβούλιο.

Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο οποίος μίλησε από την αυλή του προεδρικού μεγάρου των Ηλυσίων έπειτα από μια συνεδρίαση γύρω από τον Ολάντ, κάλεσε τους συμπατριώτες του «να είναι ενωμένοι» μπροστά στον «πόλεμο που διεξάγει εναντίον μας η τρομοκρατία».

«Η Γαλλία δεν θα υποκύψει στην τρομοκρατική απειλή. Αλλάξαμε εποχή και η Γαλλία θα πρέπει να ζήσει με την τρομοκρατία και οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι, να είμαστε αλληλέγγυοι, να επιδείξουμε συλλογικά ψυχραιμία», δήλωσε ο Μανουέλ Βαλς.

«Η Γαλλία είναι μια μεγάλη χώρα και μια μεγάλη δημοκρατία που δεν θα επιτρέψει να αποσταθεροποιηθεί», επέμεινε.

«Θέλησαν να πλήξουν την ενότητα του γαλλικού έθνους συνεπώς η μόνη αντάξια, υπεύθυνη απάντηση της Γαλλίας θα είναι ότι θα παραμείνει πιστή στο πνεύμα της 14ης Ιουλίου: δηλαδή μια Γαλλία ενωμένη και συσπειρωμένη γύρω από τις αξίες της. Θα είμαστε ενωμένοι, είναι η μόνη απαίτηση που έχει σήμερα αξία», τόνισε ακόμη.

Συμβούλιο εθνικής ασφαλείας στο Βέλγιο

Η βελγική κυβέρνηση συγκάλεσε σήμερα το πρωί το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας, στο οποίο θα συμμετάσχουν υπουργοί και αξιωματούχοι των δυνάμεων ασφαλείας, έπειτα από την επίθεση που σημειώθηκε στη Νίκαια στη διάρκεια των εκδηλώσεων για την εθνική γιορτή της Γαλλίας.

Το συντονιστικό όργανο για την ανάλυση της απειλής (Ocam), το οποίο είναι υπεύθυνο στο Βέλγιο για την αξιολόγηση της τρομοκρατικής απειλής και συγκλήθηκε στη διάρκεια της νύχτας, αποφάσισε να διατηρήσει το επίπεδο 3 («πιθανή και αληθοφανής» απειλή) της τετράβαθμης κλίμακας, ανέφεραν τα βελγικά ΜΜΕ.

Ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως θα δώσει συνέντευξη Τύπου προς το μεσημέρι, μετά το τέλος της συνεδρίασης του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας, καθώς και το Βέλγιο αναμένεται να διοργανώσει εκδηλώσεις για την εθνική γιορτή του που τιμάται στις 21 Ιουλίου.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης ανέφερε ακόμη, στον λογαριασμό του στο Twitter, πως «η σκέψη του πηγαίνει στα θύματα αυτής της απεχθούς ενέργειας».

Ο βέλγος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε από την πλευρά του σήμερα το πρωί πως εξακολουθεί να μην έχει νέα για περίπου είκοσι Βέλγους μετά την επίθεση στη Νίκαια, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belga.

«Συντετριμμένος» ο Γιούνκερ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα «συντετριμμένος» λόγω της «δειλής και βάρβαρης» επίθεσης και εξέφρασε τη λύπη του για τον βαρύ απολογισμό, τα «τόσα κατεστραμμένα όνειρα και (…) τις ζωές που κόπηκαν απότομα» σε μια πόλη-σύμβολο της Ευρώπης.

«Η δειλή και βάρβαρη επίθεση που έπληξε την πόλη της Νίκαιας στη διάρκεια της νύχτας με συγκλόνισε, με λύπησε, με συνέτριψε», δήλωσε ο Γιούνκερ στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της 11ης συνόδου κορυφής Ευρώπης-Ασίας που διεξάγεται στην Ουλάν-Μπατάρ (Μογγολία).

«Για μία ακόμη φορά, τόσα όνειρα κατεστραμμένα, τόσα σχέδια ζωής ματαιωμένα, τόσες ζωές που κόβονται απότομα. Είναι να αναρωτιέται κανείς πότε θα τελειώσει αυτό», συνέχισε ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

Ο Γιούνκερ αναφέρθηκε εξάλλου στον ιδιαίτερο χαρακτήρα της Νίκαιας, η οποία είναι πρωτεύουσα της Κυανής Ακτής και αποτελεί έναν από τους κύριους τουριστικούς προορισμούς των Ευρωπαίων –πολύ περισσότερο από τους Γάλλους– από τον 19ο αιώνα.

«Νιώθουμε βαθιά αλληλεγγύη και συμπόνια με τους κατοίκους της Νίκαιας, με την πόλη της Νίκαιας, όπου πολλοί Ευρωπαίοι φθάνουν για να ξεκουραστούν, για να ζήσουν τη ζωή τους», ανέφερε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Νιώθουμε βαθιά αλληλεγγύη με τον λαό της Γαλλίας».

«Ζήτω η Γαλλία, και ζήτω η Δημοκρατία», κατέληξε ο ευρωπαίος αξιωματούχος, φανερά συγκινημένος.

Το μήνυμα του γενικού πρόξενου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη

Το μήνυμα ότι οι Γάλλοι δεν θα υποχωρήσουν, θα μείνουν όρθιοι, περήφανοι και σταθεροί στις αξίες της Δημοκρατίας, έστειλε ο γενικός πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, Κριστόφ Λε Ριγκολέ.

«Για ακόμη μία φορά, η τρομοκρατία χτύπησε. Αυτή τη φορά στη Νίκαια της Γαλλίας, με πολύ σοβαρό τρόπο. Είναι σοβαρή τραγωδία για τη χώρα μας, για την Ευρώπη, για την ίδια τη Δημοκρατία. Το χτύπημα έγινε χθες, που ήταν η εθνική μας εορτή. Οπότε ο συμβολισμός αυτού του χτυπήματος είναι δυνατός. Οι τρομοκράτες θέλουν να χτυπήσουν τη Δημοκρατία, να χτυπήσουν την Ελευθερία, να χτυπήσουν την ενότητα του γαλλικού λαού, αλλά και την ενότητα όλων των λαών που υποστηρίζουν τη Δημοκρατία, την Ελευθερία και όλες τις αξίες, για τις οποίες εμείς, οι Γάλλοι, οι Ευρωπαίοι και οι Έλληνες πιστεύουμε», τόνισε ο γάλλος πρόξενος.

«Είναι δύσκολη μέρα για εμάς και για όσους θέλουν να προωθούν τη Δημοκρατία», σημείωσε και πρόσθεσε: «Δεν γνωρίζω αν πρόκειται για μία νέα τρομοκρατία. Βλέπω ότι αυτή η τρομοκρατία έχει θύματα αθώους πολίτες, ανθρώπους που απλώς ήταν στους δρόμους σε μία πολύ ιδιαίτερη στιγμή του λαού μας. Δεν θα υποχωρήσουμε και θα μείνουμε όρθιοι και περήφανοι στις αξίες μας. Δεν θα υποκύψουμε».

Συλλυπητήριο μήνυμα του προέδρου της Bundestag

Τα συλλυπητήριά του προς τον πρόεδρο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Κλοντ Μπαρτολόν για το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νίκαια απέστειλε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας Νόρμπερτ Λάμερτ.

Στο μήνυμά του ο κ. Λάμερτ κάνει λόγο για τρομερές εικόνες από το χθεσινό βράδυ, οι οποίες μας αφήνουν εμβρόντητους, αλλά και εξοργισμένους έναντι του τυφλού μίσους, το οποίο για μια ακόμη φορά οδήγησε στο θάνατο τόσους πολλούς αθώους.

«Με την επίθεση στη Νίκαια, η ημέρα γιορτής των Γάλλων μετατράπηκε σε ημέρα θρήνου για όλους τους ανθρώπους στον ελεύθερο κόσμο. Συμπάσχουμε με τους Γάλλους φίλους μας και σκεφτόμαστε την οδύνη που έπληξε και πάλι το έθνος σας, όλα τα θύματα, τους πολλούς νεκρούς, τους τραυματίες και τους συγγενείς τους», αναφέρει ο πρόεδρος της Bundestag και τονίζει ότι «πρέπει να αναγνωρίσουμε για μια ακόμη φορά ότι η απειλή από τους φανατικούς δεν έχει ξεπεραστεί». «Αυτή (την απειλή) μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε μόνο από κοινού, μόνο από κοινού θα ξεπεραστεί – αλλά θα την ξεπεράσουμε, με πίστη στη δύναμη του πνεύματος της Ελευθερίας, της Ισότητας και της Αδελφοσύνης, το οποίο θα επικρατήσει παρόλο τον πόνο και στις 14 Ιουλίου 2016», συνεχίζει ο κ. Λάμερτ και μεταφέρει στον Γάλλο ομόλογό του την στήριξη και την αλληλεγγύη των μελών της Bundestag.