Εκπρόσωπος του έκπτωτου λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, κατήγγειλε την επίσκεψη-αστραπή την Πέμπτη του Νικολά Σαρκοζί και του Ντέιβιντ Κάμερον στη Λιβύη, κατηγορώντας τους ότι θέλουν να μετατρέψουν τη Λιβύη σε προπύργιο της Δύσης.

«Η Γαλλία προσπαθεί να ενισχύσει τους πράκτορές της στη Λιβύη και η Βρετανία να ευνοήσει πολιτικά πρόσωπα που είναι σύμμαχοί της απέναντι σε αυτούς που προσεγγίζουν τις ΗΠΑ και το Κατάρ, ώστε να μετατρέψουν τη Λιβύη σε ένα προπύργιο για τη Δύση», δήλωσε ο Ιμπραχίμ.

Ο Μούσα Ιμπραχίμ κατηγόρησε τον πρόεδρο της Γαλλίας και τον βρετανό πρωθυπουργό ότι «σπεύδουν να συλλέξουν τους καρπούς από την πτώση της Τρίπολης καθώς φοβούνται προφανώς την άφιξη της Αμερικής και άλλων κρατών για να λάβουν το μερίδιό τους από το δώρο».

Επιπλέον, «βλέπει» άλλα κίνητρα πίσω από την επίσκεψη να έρθουν στην Τρίπολη για να συνάψουν μυστικές συμφωνίες με τους συνεργάτες και τους προδότες, να βάλουν χέρι στο πετρέλαιο και στις επενδύσεις υπό το πρόσχημα της ανοικοδόμησης», είπε ο Ιμπραχίμ χωρίς να διευκρινίσει από πού τηλεφωνούσε.

Οι Σαρκοζί και Κάμερον, οι πρώτοι δυτικοί ηγέτες που μετέβησαν στη Λιβύη μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι, έγιναν δεκτοί ως ήρωες χθες στη χώρα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε κατά την επίσκεψη αυτή ότι ο Καντάφι που διαφεύγει από τις 23 Αυγούστου, εξακολουθεί να αποτελεί «κίνδυνο», ενώ ο βρετανός πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να βοηθήσει στον εντοπισμό του.

«Είπαμε επίσης στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ότι εναπόκειται στους Λίβυους να οικοδομήσουν το μέλλον, δεν εναπόκειται σε εμάς», τόνισε ο Σαρκοζί.

Παράλληλα σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Libya Hurra μετέδωσε ότι μάχες μαίνονται στην παράκτια πόλη της Σύρτης, όπου τουλάχιστον 12 αντικαθεστωτικοί σκοτώθηκαν και 59 τραυματίστηκαν.

Το δίκτυο πρόσθεσε ότι δύο μαχητές πιστοί στον Μουάμαρ Καντάφι κρατούνται και ότι ένας από τους γιούς του, ο αλ-Μοατασίμ, βρίσκεται εντός της πόλης.

Δυνάμεις των αντικαθεστωτικών εισήλθαν στην πόλη, που είναι η γενέτειρα του Καντάφι, την Τρίτη από το νότο και τη δυτική πλευρά της. Η Σύρτη είναι από τις λίγες εναπομείνασες πόλεις της Λιβύης που ακόμη τελεί υπό τον έλεγχο των πιστών στο συνταγματάρχη Καντάφι δυνάμεων.