«Το μήνυμά μας είναι σαφές: Το Αφγανιστάν δεν είναι μόνο του και εμείς έχουμε μακροχρόνια δέσμευση απέναντί του», δήλωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ σήμερα στην Βαρσοβία, όπου στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας οι ηγέτες των κρατών-μελών της επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους, σε ότι αφορά στην μακροχρόνια ασφάλεια και σταθερότητα του Αφγανιστάν, μετά από συνομιλίες που είχαν για την κατάσταση στην χώρα με τον πρόεδρο και ανώτατους αξιωματούχους του Αφγανιστάν.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, είπε, ότι, ναι μεν, οι Αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν την ευθύνη για όλη τη χώρα με το ΝΑΤΟ να εξακολουθεί να τις εκπαιδεύει, συμβουλεύει και συνδράμει, αλλά ταυτόχρονα το Αφγανιστάν εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα αστάθειας και βίας.

«Έτσι η συνεχής πολιτική, στρατιωτική και οικονομική εμπλοκή μας έχει μεγάλη σημασία», πρόσθεσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ. Ο κ. Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε σε τρείς κεφαλαιώδους σημασίας αποφάσεις: Πρώτον, τη συμφωνία διατήρησης της Αποστολής «Αποφασιστική Υποστήριξη» (Resolute Support Mission) πέραν του 2016, μέσω ενός ευέλικτου περιφερειακού μοντέλου.

Δεύτερον, τη σταθερή δέσμευση κρατών-μελών του ΝΑΤΟ για τη συνέχιση της οικονομικής υποστήριξης των δυνάμεων ασφαλείας του Αφγανιστάν έως το 2020, και τρίτον, την επαναβεβαίωση εκ μέρους του ΝΑΤΟ της υποστήριξης για μια μακρόχρονη πολιτική εταιρική σχέση και πρακτική συνεργασία με το Αφγανιστάν. Στις συνομιλίες με την Αφγανική ηγεσία, ήταν παρόντες αξιωματούχοι από την Ιαπωνία και την Ν. Κορέα, καθώς επίσης και αξιωματούχοι του ΟΗΕ και της ΕΕ.