Ο επικεφαλής της «Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια» εξέφρασε την κατανόησή του για την ανησυχία του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ ότι το ΝΑΤΟ δεν καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να ενισχύσει το διάλογο με τη Ρωσία. Ο Ίσινγκερ απέρριψε όμως ως ανυπόστατο το φόβο ότι το ΝΑΤΟ ενεργεί επιθετικά. Στη σύνοδο κορυφής, η οποία αρχίζει αύριο στη Βαρσοβία, η Ατλαντική Συμμαχία δεν θα επιβεβαιώσει σε καμιά περίπτωση κάτι τέτοιο, δήλωσε σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (DLF).

Ο Ίσινγκερ είπε επίσης ότι μπορεί να καταλάβει απολύτως «αυτούς που κατανοούν τον Πούτιν». Δεν συμμερίζεται όμως την εντύπωση ότι η κλασσική διπλή στρατηγική, η οποία αποτελείται από την άμυνα και τον διάλογο, δεν θα είναι ισορροπημένη. Ο Στάινμάιερ έχει εκφράσει την άποψη ότι το ξεπέρασμα των διαφορών, οι οποίες επιβαρύνουν τις δύο πλευρές, έχουν μπει σε δεύτερη μοίρα και ο Ίσινγκερ συμφωνεί: «Σε αυτό έχει ένα δίκιο».

Εν τούτοις η διπλή γερμανική στρατηγική, η οποία έχει αποδειχθεί σωστή, συνεχίζεται. «Δεν θα ζήσουμε αύριο στη Βαρσοβία κάτι καινούργιο». Το ΝΑΤΟ δεν είναι επιθετικό και τηρεί όλες τις συμφωνίες, από την πλευρά όμως της Μόσχας «γίνεται προπαγάνδα επιχειρημάτων», πρόσθεσε. Η απειλητική για τους ανατολικούς συμμάχους κατάσταση, λόγω της των γεγονότων στην Ουκρανία, δεν έχει δημιουργηθεί από το ΝΑΤΟ, το οποίο συγκριτικά αντιδρά με μετριοπάθεια, με μια περιορισμένη εναλλασσόμενη (στρατιωτική) παρουσία στην περιοχή.