Ο αδελφός ενός από τους καμικάζι που διέπραξαν τις επιθέσεις του περασμένου Νοεμβρίου στο Παρίσι και άλλοι έξι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σήμερα από τη γαλλική δικαιοσύνη σε ποινές κάθειρξης έξι ως και εννέα ετών διότι είχαν μεταβεί στη Συρία μεταξύ του Δεκεμβρίου του 2013 και του Απριλίου του 2014.
Η βαρύτερη ποινή, εννιά χρόνια κάθειρξη, επιβλήθηκε στον Καρίμ Μοχάμεντ Αγκάντ, ο αδελφός του οποίου Φουάντ ήταν ο ένας από τους τρεις καμικάζι που διέπραξαν τη σφαγή στον χώρο συναυλιών Μπατακλάν. Η επίθεση εκείνη ήταν η πιο πολυαίμακτη της νύχτας της 13ης Νοεμβρίου 2015, με 90 από τα συνολικά 130 θύματα.
Οι ποινές αυτές επιβλήθηκαν στον Καρίμ Μοχάμεντ Αγκάντ και άλλα έξι πρόσωπα, ηλικίας 24 ως 27 ετών, μετά τη δίκη τους με την κατηγορία πως ανήκαν σε ένα δίκτυο στρατολόγησης τζιχαντιστών και ότι εκπαιδεύτηκαν από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Η γαλλική πολεμική αεροπορία συμμετέχει στους βομβαρδισμούς εναντίον του ΙΚ στο έδαφος τόσο του Ιράκ, όσο και της Συρίας. Το δικαστήριο όρισε ότι τα πρόσωπα αυτά υποχρεωτικά θα εκτίσουν τα δύο τρίτα της ποινής τους κατ’ ελάχιστον.
«Σκοπεύουμε να ασκήσουμε έφεση», ανέφερε η συνήγορος του Καρίμ Μοχάμεντ-Αγκάντ, η Φρανσουάζ Κοτά. Κατά την άποψη της δικηγόρου, η ετυμηγορία αυτή εκδόθηκε από «ένα δικαστήριο που εκτέλεσε διαταγές, που έλαβε μια απόφαση φόβου, σε μια Γαλλία όπου επικρατεί κλίμα φόβου».
Ορισμένοι από τους κατηγορούμενους υποστήριξαν πως πίστευαν ότι πήγαιναν στη Συρία για να πάρουν μέρος σε μια ανθρωπιστική αποστολή, άλλοι πως πήγαν στη Συρία για να πολεμήσουν εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και όχι για να γίνουν τζιχαντιστές. Όλοι τους υπογράμμισαν ότι επέστρεψαν στη Γαλλία έπειτα από δύο ως τρεις μήνες στη Συρία χωρίς να πάρουν μέρος σε μάχες.
Ο Καρίμ Μοχάμεντ-Αγκάντ εξάλλου προσπάθησε να αποσυνδέσει την υπόθεσή του από αυτή του αδελφού του κατά τη διάρκεια της δίκης, λέγοντας χαρακτηριστικά «επιλέγεις τους φίλους σου, όχι τα μέλη της οικογένειάς σου» ενώ η συνήγορός του αμφισβήτησε το κατά πόσον αποτελεί «αληθινό κίνδυνο» για τη Γαλλία και ότι επρόκειτο να πάρει μέρος σε «τρομοκρατικές» ενέργειες.
Ωστόσο ο Νικολά Λε Μπρι, ο εισαγγελέας στη δίκη, επικαλούμενος στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την παρακολούθηση της δραστηριότητας των υπόπτων στο Διαδίκτυο και των τηλεφωνικών τους συνδιαλέξεων είπε ότι οι επτά κατηγορούμενοι ήσαν αποφασισμένοι να ενταχθούν σε μια τζιχαντιστική οργάνωση και όταν μετέβησαν στη Συρία «ταίριαξαν τέλεια».