Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι θα εκφωνήσει ομιλία στην ετήσια σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για να παρουσιάσει τις αντιρρήσεις της χώρας του απέναντι στο αίτημα ένταξης ενός παλαιστινιακού κράτους.

«Αποφάσισα να μεταφέρω το μήνυμα αυτό σε ομιλία που θα εκφωνήσω ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στην οποία θα παραστώ την ερχόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Νετανιάχου σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Τσέχο ομόλογό του.

«Σκέφτηκα ότι θα ήταν δικαιολογημένο να απευθυνθώ στον ΟΗΕ και να τους ενημερώσω για τα γεγονότα όπως είναι», προσέθεσε.

«Το Ισραήλ θέλει ειρήνη και προσπάθησε να διαπραγματευτεί για δυόμισι χρόνια. Γνωρίζουμε ότι η ειρήνη εξαρτάται από την (αμοιβαία) αναγνώριση και την ασφάλεια», συνέχισε.

«Αποφάσισα να μεταφέρω αυτό το διπλό μήνυμα των άμεσων διαπραγματεύσεων για ειρήνη και της επιδίωξης της ειρήνης», προσέθεσε.

«Αυτά είναι τα μηνύματα που σκοπεύω να μεταφέρω στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την ερχόμενη εβδομάδα», προσέθεσε.

«Δεν είναι ένα ιδιαίτερα υποστηρικτικό φόρουμ για το κράτος του Ισραήλ. Δεν είναι ένα φόρουμ στο οποίο θα μας χειροκροτήσουν», σημείωσε εξάλλου αναφερόμενος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Όμως νομίζω ότι και σε αυτό το φόρουμ είναι σημαντικό ο πρωθυπουργός του Ισραήλ να παρουσιαστεί και να δηλώσει τα πράγματα όπως είναι», κατέληξε.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς προτίθεται να ζητήσει την ένταξη στον ΟΗΕ ενός κράτους της Παλαιστίνης κατά την ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 23 Σεπτεμβρίου, αν ως τότε δεν υπάρχει κάποια «αξιόπιστη πρόταση» για επιστροφή στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με Παλαιστίνιο υπουργό.