«To θέμα του bail in είναι άνευ σημασίας, στις Βρυξέλλες δεν ζητήσαμε εξαιρέσεις και ούτε αλλαγές», δήλωσε ο Ιταλός υφυπουργός παρά τη προεδρία της κυβέρνησης, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Σάντρο Γκότζι στην δημόσια τηλεόραση της Rai.
Ο Γκότζι συμπλήρωσε ότι το θέμα δεν συζητήθηκε καν στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, αλλά, παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η ιταλική κυβέρνηση θεωρεί ότι το Brexit είναι ένα έκτακτο γεγονός» και, κατά συνέπεια, «θα πρέπει να εφαρμοσθούν οι υπάρχοντες κανόνες υπό το φως του νέου αυτού γεγονότος εξαιρετικής σημασίας».
«Υπάρχουν οδηγίες σχετικές με τον χρηματοοικονομικό σύστημα, οι οποίες προβλέπουν την εφαρμογή κάποιων κανόνων, υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να παρακολουθήσουμε τις συνέπειες του Brexit, πάντα υπό το φως των κανόνων της Ένωσης», τόνισε ο Ιταλός υφυπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί, πάντως, ότι δεν μπορεί, η Ευρώπη, να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο σε περιόδους απόλυτης ηρεμίας και σε συνθήκες κρίσης.
Σχολιάζοντας τις θέσεις του Γκότζι αλλά και την δήλωση της ‘Αγγελα Μέρκελ για «ακριβή τήρηση των κανόνων που συμφωνήθηκαν προ διετίας για το bail in» ο διευθυντής της εφημερίδας La Stampa, Μαουρίτσιο Μολινάρι, δήλωσε: «η θέση που έλαβε η καγκελάριος δείχνει ότι η στάση της κυβέρνησης Ρέντσι στο θέμα των τραπεζών προκαλεί πονοκέφαλο στο Βερολίνο. Η ‘Αγγελα Μέρκελ, στην πραγματικότητα, συνεχίζει να χρησιμοποιεί την αναφορά στην δημοσιονομική πειθαρχία για να καθησυχάσει τους Γερμανούς, και στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο παραλήπτης του όλου μηνύματος, είναι η Ιταλία».
Παράλληλα, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Manifesto, ο Σάντρο Γκότζι αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό τονίζοντας ότι «η πρώτη φάση εφαρμογής της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας – η οποία ήταν πολυσύνθετη και κρίσιμη- χαρακτηρίζεται από θετικό απολογισμό» από την στιγμή που «οι ροές προς την Ελλάδα παρουσιάζουν δραστική μείωση»
«Εργαζόμαστε, στην φάση αυτή, με στόχο την πλήρη εφαρμογή. Θα αποτελούσε αντίφαση, βέβαια, αν λέγαμε ότι πρέπει να συνεργαστούμε με τις χώρες διέλευσης των μεταναστών, αλλά να μην θέλουμε να διαπραγματευθούμε με τη πιο μεγάλη χώρα από την οποία διέρχονται εκατομμύρια Σύροι», πρόσθεσε ο Ιταλός υφυπουργός παρά τη προεδρία της κυβέρνησης.