Ο υπό παραίτηση πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, κάλεσε σήμερα τον ηγέτη των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, να παραιτηθεί και αυτός από την προεδρία του κόμματός του για λόγους «εθνικού συμφέροντος».

«Αναμφίβολα, συμφέρει το κόμμα μου να κάθεται εκεί, αλλά δεν είναι προς το εθνικό συμφέρον. Για τ’ όνομα του Θεού, φίλε μου, φύγετε!», είπε ο Κάμερον απευθυνόμενος στον Κόρμπιν, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Βουλής των Κοινοτήτων.

Ο ηγέτης των Συντηρητικών υπέβαλε την παραίτησή του την περασμένη Παρασκευή, αμέσως μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit.

Ο Κόρμπιν αμφισβητείται έντονα από τους βουλευτές του Εργατικού Κόμματος, πολλοί από τους οποίους τον κατηγορούν για τη «χλιαρή» προεκλογική εκστρατεία του υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ. Περισσότεροι από τους μισούς σκιώδεις υπουργούς του έχουν ήδη παραιτηθεί ενώ την Τρίτη έχασε και την εμπιστοσύνη της κοινοβουλευτικής ομάδας που υπερψήφισε (172 υπέρ έναντι 40 κατά) μια πρόταση μομφής σε βάρος του.

Ωστόσο ο Κόρμπιν αρνείται να παραιτηθεί, τονίζοντας ότι εξελέγη από το 60% των μελών και των υποστηρικτών του Εργατικού Κόμματος –και όχι από τους βουλευτές– και δεν θα «προδώσει» τη βάση.

Το θέμα του Brexit θα «σέρνεται» για καιρό

Στο μεταξύ, κοινή είναι στις Βρυξέλλες η διαπίστωση Τύπου και αναλυτών ότι το θέμα του Brexit θα «σέρνεται» για πολύ καιρό διατηρώντας ένα κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας που θα λειτουργεί υπονομευτικά για την ΕΕ. Εκ παραλλήλου επισημαίνεται πως οι ευρωπαίοι ηγέτες, αν και απέκλεισαν κάθε σκέψη για παραχώρηση ενός προνομιακού status, ακολουθούν μια μάλλον συμφιλιωτική στάση απέναντι στην Βρετανία η οποία δείχνει, σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα, να διαθέτει μια ηγεσία κατώτερη των περιστάσεων.

Πιο συγκεκριμένα, η εφημερίδα De Tijd παρατηρεί ότι τέσσερις μέρες μετά την ετυμηγορία του βρετανικού λαού «το βρετανικό τσίρκο», όπως το αποκαλεί, μετακόμισε στις Βρυξέλλες όπου το περίμενε μια ψυχρολουσία. Ταυτόχρονα αναφέρει ότι «η χτεσινή μέρα ήταν γεμάτη από λεκτικές αντεγκλήσεις, έντονους φραστικούς διαξιφισμούς και δραματικές κορυφώσεις». Τη νέα μορφή που θα έχει η ΕΕ μετά από την αποχώρηση της Βρετανίας διερευνούν εξάλλου, σύμφωνα με το κεντρικό θέμα της De Morgen, οι ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι επιθυμούν να απεμπλακούν όσο γίνεται πιο γρήγορα από τη Βρετανία. Επισημαίνεται πως σε γενικές γραμμές οι ευρωπαίοι ηγέτες ακολουθούν μια ήπια στάση απέναντι στην Βρετανία με την εξαίρεση του Βέλγου πρωθυπουργού Μισέλ ο οποίος επιδόθηκε σε «φραστικά πυροτεχνήματα», τασσόμενος με δηλώσεις του υπέρ ενός γρήγορου διαζυγίου των δύο πλευρών.

Την δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που θα οδηγήσουν σε μια τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης θεωρεί εξ αλλού η De Standaard στο κύριο άρθρο της ως τη μοναδική οδό για μια «φυγή προς τα εμπρός».

Από την πλευρά της η De Morgen στο κύριο άρθρο της εκτιμά ότι το θέμα της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ θα «σέρνεται» επί μήνες και ασκεί έντονη κριτική στην βρετανική πολιτική ηγεσία που δείχνει παντελώς ανέτοιμη να χειριστεί την κατάσταση. Στο ίδιο μήκος κύματος και η De Tijd βάλλει κι αυτή στο κύριο άρθρο της εναντίον της βρετανικής πολιτικής ηγεσίας, την οποία θεωρεί ακατάλληλη να χειριστεί «τις σημαντικότερες διαπραγματεύσεις της χώρας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».