Υπέρ της σύγκλησης ενός κονκλάβιου των 27 ηγετών της Ε.Ε. χωρίς τη Βρετανία τάχθηκε σήμερα ο βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ προκειμένου να δοθούν νέες κατευθύνσεις στην Ευρώπη έπειτα από το «χαστούκι» του Brexit.
«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αυτού είναι ένα χαστούκι στο ευρωπαϊκό σχέδιο», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της βελγικής κυβέρνησης, η χώρα του οποίου, ιδρυτικό μέλος της ΕΕ, είναι παραδοσιακά ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
«Ξυπνήσαμε σήμερα με μία Ευρώπη που δεν είναι η ίδια με χθες βράδυ», παραδέχθηκε και πρόσθεσε πως η επιλογή των Βρετανών «πρέπει να γίνει σεβαστή».
«Θέλω από σήμερα το πρωί να απευθύνω μια έκκληση στο σύνολο των συναδέλφων μου αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων για τη σύγκληση το ταχύτερο δυνατό ενός κογκλαβίου, στο οποίο θα είναι δυνατό, στο πιο υψηλό πολιτικό επίπεδο, να δοθούν σαφείς κατευθύνσεις για το μέλλον της Ευρώπης. Θα είναι ένα κογκλάβιο χωρίς την παρουσία της Βρετανίας», εξήγησε ο βέλγος πρωθυπουργός, ο οποίος ζήτησε να αποφευχθεί «ο πανικός» και να «διατηρηθεί η ψυχραιμία».
«Ο σκοπός θα είναι να καθορίσουμε ορισμένες δεσμεύσεις τις οποίες οφείλουμε να αναλάβουμε όσον αφορά την ενιαία αγορά, την ψηφιακή ατζέντα, την εμβάθυνση της νομισματικής και οικονομικής Ένωσης, καθώς και την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια», είπε, προτείνοντας τη σύγκληση αυτού του κογκλαβίου «από τον Ιούλιο και μετά».
«Δεν μπορούμε να είμαστε απλώς ένας οργανισμός που συνέρχεται εκτάκτως για να διαχειριστεί κρίσεις. Πρέπει να είμαστε ένας οργανισμός με άλλες φιλοδοξίες, στραμμένος στο μέλλον, και γι’ αυτό, ίσως το να σκεφτούμε καλύτερες διαδικασίες αποφάσεων, που θα μας επιτρέπουν να αποφασίζουμε καλύτερα και να αποφασίζουμε πιο γρήγορα, να είναι απαραίτητο», πρόσθεσε ο Μισέλ.
Αυτή η «δύσκολη στιγμή» στην ιστορία της Ευρώπης «πρέπει να αξιοποιηθεί για τη μετατροπή της σε ευκαιρία», είπε.
Όσον αφορά τις μελλοντικές σχέσεις με το Λονδίνο, ο Μισέλ εξέφρασε την ελπίδα η βρετανική κυβέρνηση να κινήσει τη διαδικασία του άρθρου 50 της συνθήκης της Λισαβόνας που ορίζει τους κανόνες μίας εξόδου από την ΕΕ. «Καλώ για μία γρήγορη ενημέρωση ώστε να μειωθεί στο μέγιστο μια κατάσταση αβεβαιότητας», είπε.
«Αυτό σημαίνει επίσης μια περίοδο δύο χρόνων για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία και από εκεί θα πρέπει να βρούμε τους τρόπους μιας νέας συνεργασίας με τη Βρετανία», κατέληξε ο Μισέλ.