Την κριτική που άσκησε στην προσφυγική πολιτική της Βιέννης, κατά τις χθεσινές συνομιλίες που είχε στις Βρυξέλλες με τον νέο ομοσπονδιακό καγκελάριο της Αυστρίας και αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κέρν ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, απορρίπτει σε σημερινές δηλώσεις του στη Βιέννη ο προερχόμενος από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Αυστριακός υπουργός Αμυνας Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά τις συνομιλίες του με τον καγκελάριο Κρίστιαν Κερν, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επέκρινε την πρόσφατη πρόταση του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, του συγκυβερνώντος, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαικού Κόμματος, για κράτηση προσφύγων σε κέντρα σε νησιά, επισημαίνοντας πως μπορεί η πρόταση να είναι «συμβατή με το Ευρωπαικό Δίκαιο, όχι όμως και με την ηθική».
Στην πρόταση του την οποία στο μεταξύ έχουν υιοθετήσει τόσο ο υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα (Λαϊκό Κόμμα), όσο και ο ίδιος ο Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών ζητούσε την άσκηση σκληρότερης πολιτικής από την Ε.Ε. στο προσφυγικό θέμα μέσα από την υιοθέτηση από μέρους της Ε.Ε. του «αυστραλιανού μοντέλου» με μετατροπή της Λέσβου και της Λαμπεντούζα σε στρατόπεδα κράτησης προσφύγων, αλλά και την εφαρμογή μέτρων απώθησης των προσφύγων από την Ευρώπη, γεγονός που έχει προκαλέσει δριμεία κριτική από διάφορες πλευρές.
Στη σημερινή απόρριψη από μέρους του της κριτικής του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Αυστριακός υπουργός Αμυνας, υπογραμμίζοντας πως μένει έκπληκτος, σημειώνει πως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με την αυστριακή πρόταση, διότι «διαφορετικά δεν θα εκφραζόταν με αυτόν τον εξαιρετικά απαράδεκτο τρόπο».
«Εάν στο σχέδιο μας προβλέπουμε να γίνεται, στη βάση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των προτύπων της Ε.Ε., η διαδικασία για το άσυλο σε ασφαλείς τρίτες χώρες εκτός της Ε.Ε. και να δίνεται κατόπιν η δυνατότητα για ασφαλή και νόμιμη είσοδο σε όλους εκείνους που δικαιούνται χορήγηση ασύλου, τότε διερωτάται κανείς τι δεν είναι ηθικό”, αναφέρει χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ.
Σημειώνεται πως τις προτάσεις του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών για υιοθέτηση του «αυστραλιανού μοντέλου», είχε καταδικάσει ως «εξαιρετικά παράτολμες», ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης Μίχαελ Χόιπλ, που θεωρείται ο ισχυρότερος πολιτικός των Σοσιαλδημοκρατών, παρατηρώντας, μεταξύ άλλων, πως «η Αυστραλία δεν έχει καν υπογράψει τη Σύμβαση της Γενεύης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία είναι θεμελιωμένη και στις Συνθήκες της Ευρωπαικής Ενωσης και στο Αυστριακό Σύνταγμα».
Από την πλευρά του, ο ίδιος ο δήμαρχος της Λέσβου Σπύρος Γαληνός, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Die Presse» είχε διαμηνύσει πως: «για εμάς οι προτάσεις ενός μεμονωμένου υπουργού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες δεν αντικατοπτρίζουν την πολιτική της Ε.Ε., συνιστούν κήρυξη πολέμου και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Λέσβος ένα δεύτερο Αλκατράζ, αλλά θα αντισταθούμε με όλα τα μέσα».
Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Λέσβου, «οι προτάσεις του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών, είναι απαράδεκτες, προσβλητικές και συκοφαντούν το νησί μου, μετατρέπουν τη Λέσβο και την Ελλάδα συνολικά σε μία αποθήκη ψυχών, ενώ οι ιδέες του προδίδουν πλήρη άγνοια και λογική ασυναρτησία», καθώς αυτός από τη μία πλευρά προειδοποιεί για εκβιασμό από την Τουρκία και από την άλλη θέλει να στείλει πίσω εκεί τους «παράνομους μετανάστες, όπως ο ίδιος τους αποκαλεί.