Η επίσημη εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι ακυρώνει όλες τις εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες για την Παρασκευή, μετά τη δολοφονία της βουλευτίνας Τζο Κοξ, μέσα στη μέση του δρόμου, λίγο πριν από μια συνάντηση που επρόκειτο να έχει με ψηφοφόρους στην περιφέρειά της.

«Η τραγωδία αυτή έχει σοκάρει τους πάντες στην εκστρατεία και ιδίως τους ανθρώπους στο Γιορκσάιρ που εργάζονταν μαζί της. Υπό το φως αυτών των φριχτών νέων, αναστείλαμε την εκστρατεία μας για σήμερα και αύριο», ανακοίνωσε ο Γουίλ Στρόου, ο εκτελεστικός διευθυντής της Stronger In Europe, με ανάρτησή του στο Facebook.

Ενός λεπτού σιγή στο Eurogroup

Στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης που συμμετέχουν στη συνεδρίαση του Eurogroup τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της 41χρονης Κοξ. Το ΔΝΤ, που επρόκειτο να ανακοινώσει απόψε την ετήσια έκθεσή του για τη βρετανική οικονομία, αποφάσισε να αναστείλει για 24 ώρες τη δημοσιοποίησή της.

Αγρυπνίες στη μνήμη της Τζο Κοξ θα γίνουν απόψε στο Λονδίνο και το Μπίρστολ.

«Θλίβομαι πολύ για το θάνατο της Τζο Κοξ. Τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στην οικογένειά της» έγραψε στο Twitter ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο ηγέτης του ευρωφοβικού κόμματος Ukip.

Πάρα πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων οι πρωθυπουργοί του Βελγίου, του Λουξεμβούργου, της Δανίας και της Φινλανδίας, εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους για το θάνατο της Κοξ.

Μανουέλ Βαλς: Στοχοθετήθηκε το δημοκρατικό ιδεώδες

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς εξέφρασε τη «βαθιά του θλίψη» για τη δολοφονία της Τζο Κοξ, επισημαίνοντας ότι «μέσω εκείνης, στοχοθετήθηκε το δημοκρατικό μας ιδεώδες».

«Βαθιά θλίψη για την Τζο Κοξ και το βρετανικό λαό. Μέσω εκείνης, το δημοκρατικό μας ιδεώδες στοχοθετήθηκε. Να μην το ανεχθούμε ποτέ» έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης.

«Πληροφορήθηκα την ανυπόφορη επίθεση εναντίον μιας Βρετανίδας βουλευτού, της Τζο Κοξ. Σκέψεις αλληλεγγύης στους συγγενείς της και την οικογένειά της. @UKLabour» ήταν το μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter, στα γαλλικά και τα αγγλικά, ο πρόεδρος της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Κλοντ Μπαρτολόν.

Οι πρόεδροι της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, της γερμανικής Μπούντεσταγκ και του κοινοβουλίου της Πολωνίας όπως και βουλευτές των χωρών του «τριγώνου της Βαϊμάρης» που συναντήθηκαν σήμερα στο Παρίσι τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της Κοξ.

Κέρι: Επίθεση ενάντια σε όλους όσους πιστεύουν στη δημοκρατία

Η δολοφονία της Τζο Κοξ είναι μια επίθεση ενάντια σε όλους τους υποστηρικτές της δημοκρατίας, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι από την Κοπεγχάγη.

«Εκφράζω μαζί με τον δανό πρωθυπουργό Λαρς Λόκε Ράσμουσεν την βαθιά μου οδύνη για την δολοφονία μιας νεαρής βουλευτίνας, που ήταν προφανώς μια νεαρή γυναίκα με σπουδαίο ταλέντο, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων της στην εκλογική της περιφέρεια. Αυτή είναι μια επίθεση ενάντια σε όσους θεωρούν την δημοκρατία σημαντική και έχουν πίστη σε αυτή», δήλωσε.