Ο κόσμος των επιχειρήσεων είναι ένα πολυσύνθετο τοπίο ανταγωνισμού και καινοτομίας, καθώς το χειρότερο που μπορεί να κάνει μια εταιρία είναι να αναπαυτεί στις δάφνες της. Κι έτσι παρά τη δημόσια εικόνα με την οποία τις ξέρει ο πλανήτης και τα προϊόντα σήματα-κατατεθέν τους, πολλές γνωστές φίρμες επιδίδονται σε εξαιρετικά αλλόκοτες για το ποιον τους επιχειρηματικές δράσεις, ανατρέποντας άρδην τα δεδομένα της αγοράς! Αυτές τις δράσεις από αυτές τις επιχειρήσεις μάλλον δεν τις περιμένατε…
Η Sony πουλά ασφάλειες ζωής
Η Sony Corporation είναι γνωστή παγκοσμίως για τα ηλεκτρονικά της προϊόντα, έχοντας δρέψει πολλές πρωτιές σε επίπεδο καινοτομίας και τεχνολογικών αλμάτων. Κόντρα όμως σε κάθε πιθανότητα, το τμήμα ηλεκτρονικών της Sony αιμορραγεί και χάνει μάλιστα χοντρό χρήμα: στη δεκαετία 2003-2013, για παράδειγμα, ο μητρικός κολοσσός απώλεσε κάπου 8,5 δισ. δολάρια από το εν λόγω τμήμα! Και πώς επιβιώνει τότε; Μα από το τμήμα ασφαλειών, που στο ίδιο διάστημα έφερε πίσω περισσότερα από 9 δισ. δολάρια! Η Sony ποτέ δεν πουλούσε εξάλλου μόνο ηλεκτρονικά, καθώς ήδη από το 1950 ο Ακίο Μορίτα είχε αποφασίσει πως η εταιρία του θα έπρεπε να έχει τον δικό της χρηματοπιστωτικό κλάδο. Κι έτσι στη δεκαετία του 1980 η Sony ξεκίνησε να εμπορεύεται ασφάλειες ζωής, αλλά και να αναπτύσσει δραστικά τη δισκογραφική της. Εκθέσεις αναλυτών καλούν μάλιστα τη Sony να εγκαταλείψει οριστικά τα ηλεκτρονικά, αν και η φίρμα εμφανίζεται απρόθυμη να αποσυρθεί από τον κλάδο που τόσο έχει συνεισφέρει…
Η Chrysler συνήθιζε να φτιάχνει πυραύλους
Πριν από τον Β’ Παγκόσμιο, η Chrysler ήταν άλλη μια αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, όταν απλώθηκαν όμως τα σύννεφα του πολέμου πάνω από την οικουμένη, η εταιρία άρχισε να κατασκευάζει άρματα μάχης αλλά και βοηθητικό στρατιωτικό εξοπλισμό. Κι έτσι σύντομα ανέπτυξε τη φήμη ότι έδινε ιδιοφυείς λύσεις σε πολεμικού τύπου προβλήματα που ανέκυπταν, καθώς οι μηχανικοί της σκέφτονταν ανατρεπτικά. Μεταπολεμικά, έχοντας πια όλη την τεχνογνωσία, η Chrysler στράφηκε στην κατασκευή των πρώτων βαλλιστικών πυραύλων των ΗΠΑ, που ήταν εξάλλου αυτοί που εκτόξευσαν τους πρώτους αστροναύτες της χώρας στο Διάστημα! Και η ειρωνεία είναι εδώ ότι η Chrysler δεν ήθελε καν να αναλάβει το συμβόλαιο, όταν ακυρώθηκαν όμως άλλες συμφωνίες της με το αμερικανικό κράτος και απελευθερώθηκαν οι μονάδες παραγωγής της, το πυραυλικό συμβόλαιο φάνταζε μονόδρομος. Και πάλι η Chrysler ήταν αυτή που έφτιαξε τα πρώτα στάδια των περιβόητων πυραύλων Saturn, που μετέφεραν τους αστροναύτες των αποστολών Apollo στο Υπερπέραν. Αλλά και ο γιγαντιαίος Saturn V που έφερε τον άνθρωπο στο Φεγγάρι πάλι δικής της έμπνευσης και σχεδιασμού ήταν (αν και δεν ολοκλήρωσε η Chrysler την κατασκευή του)…
Η Bose ερεύνησε την ψυχρή σύντηξη
Η Bose Corporation είναι παγκοσμίως γνωστή για τα υψηλής ποιότητας συστήματα ήχου και τα ηχεία της, ακολουθώντας πάντα την κληρονομιά του επιστήμονα, καθηγητή στο MIT και ιδρυτή της Amar Bose, ο οποίος έφτιαξε τα δικά του ηχεία γιατί δεν ικανοποιούνταν από την ποιότητα του ήχου που έβρισκε στην αγορά! Και καθώς ήταν πρωτίστως εφευρετικός νους, ο Bose έχει ερευνήσει (με κονδύλια της φίρμας του και τις ευλογίες των επενδυτών του) πολλά και διάφορα που δεν περιορίζονται αναγκαστικά στην ακουστική και την ηλεκτρονική. Ήταν το 1989 όταν ο ιδιοκτήτης συμμετείχε στο μνημειώδες (για πολλούς λόγους) επιστημονικό συνέδριο για την ψυχρή σύντηξη, ακούγοντας τους εμφατικούς ισχυρισμούς μιας ομάδας ερευνητών που υποτίθεται ότι είχαν φέρει επανάσταση στον κλάδο. Η ψυχρή σύντηξη, η παραγωγή ενέργειας δηλαδή σε συνθήκες εργαστηρίου και σε θερμοκρασίες πολύ χαμηλότερες από αυτές που χρησιμοποιεί η θερμή σύντηξη των πυρηνικών σταθμών, ήταν το Άγιο Δισκοπότηρο των ηλεκτροχημικών και ο Bose άκουγε εμβρόντητος τους Stanley Pons και Martin Fleischmann να ανακοινώνουν ότι αποκωδικοποίησαν τα μυστικά της! Το συνέδριο μετατράπηκε βέβαια σε ρινγκ και ο εξοργισμένος Bose αποφάσισε να το ψάξει μόνος του. Έφτιαξε λοιπόν τη δική του ομάδα από μυαλά της εταιρίας του, σκάρωσε ξεχωριστό τμήμα και άρχισε να ερευνά μεθοδικά την ψυχρή σύντηξη. Δυο χρόνια μετά, η ομάδα του διέψευσε τους ισχυρισμούς των δυο επιστημόνων και έστειλε τις δηλώσεις τους στα αζήτητα της Ιστορίας…
Η Microsoft πουλά παιδικά παιχνίδια
Ήταν το 1997 όταν ο κολοσσός της Microsoft έριξε στην αγορά ένα νέο μαραφέτι που έλεγε πως θα άλλαζε ριζικά τον τρόπο που έπαιζαν τα παιδιά: τα actimates. Τα 40 πόντων ρομποτάκια, γεμάτα με αισθητήρες και ηλεκτρονικά μπιχλιμπίδια, μπορούσαν να κάνουν σχόλια για τα τηλεοπτικά προγράμματα που παρακολουθούσαν ζωντανά τα παιδιά, την ίδια ώρα που μέσω των αισθητήρων τους αλληλεπιδρούσαν ευθέως με τα πιτσιρίκια με τη βοήθεια προγραμματισμένων κινήσεων. Οι συγκεκριμένες τηλεοπτικές εκπομπές μετέδιδαν ένα βοηθητικό σήμα που πιανόταν από τους αισθητήρες του actimate και του έδινε έτσι τη δυνατότητα να σχολιάζει και να αλληλεπιδρά σε πραγματικό χρόνο. Το σύστημα ήταν όμως αρκετά ακριβό αλλά και πολύπλοκο στη λειτουργία του, κι έτσι δεν έμεινε στα ράφια των πολυκαταστημάτων παρά μόλις τρία χρόνια. Η Microsoft καινοτόμησε πάντως κάνοντας τον κόσμο της υψηλής τεχνολογίας να εισβάλει στον κόσμο των παιχνιδιών…
Η Monsanto συνέβαλε στην ανάπτυξη της ατομικής βόμβας
Η Monsanto είναι το βαρύ όνομα στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και τα αγροτοχημικά, καθώς το 91% των μεταλλαγμένων σπόρων παγκοσμίως παρασκευάζεται και ανήκει πλέον στη Monsanto. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου όμως η εταιρία που έφτιαχνε τότε φυτοφάρμακα ήταν ένας από τους κινητήριους μοχλούς του Σχεδίου Μανχάταν! Η Monsanto έχτισε αλλά και λειτουργούσε πολλές δομές που χρησιμοποιήθηκαν στην ανάπτυξη της πυρηνικής τεχνολογίας αλλά και τη μετατροπή της σε όπλο μαζικής καταστροφής. Αρκετές μάλιστα από τις υποδομές αυτές παρέμειναν ανοιχτές μέσα και τα μέσα της δεκαετίας του 1980! Αλλά και χημικοί της Monsanto επιστρατεύτηκαν το 1943για να βοηθήσουν στο απόρρητο πλάνο για την ατομική βόμβα, διαδραματίζοντας σημαίνοντα ρόλο στις έρευνες για το πλουτώνιο που χρειαζόταν η βόμβα. Αλλά και η ίδια η παραγωγή του πολωνίου έπεσε στη Monsanto, η οποία έχτισε άλλη μια εξαιρετικά μυστική εγκατάσταση στο Οχάιο, δίπλα μάλιστα στο πολιτιστικό κέντρο μιας κοινότητας! Το εργαστήριο παρέμεινε ανοιχτό μέχρι και λίγο μετά τη λήξη του πολέμου, όταν η ραδιενεργή μόλυνση άγγιξε κόκκινο και έπρεπε να κατεδαφιστεί καθώς κινδύνευε η δημόσια υγεία…