Μέλη των γαλλικών ειδικών δυνάμεων έχουν αναπτυχθεί στη Συρία για την παροχή συμβουλών στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (FDS, μια συμμαχία Κούρδων και Αράβων μαχητών), οι οποίες μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), παραδέχθηκαν σήμερα για πρώτη φορά οι γαλλικές αρχές.

«Η επιχείρηση στο Μίνμπετζ, στη βόρεια Συρία, υποστηρίζεται σαφώς από έναν αριθμό κρατών, μεταξύ των οποίων η Γαλλία. Η υποστήριξη αυτή είναι η ίδια ως συνήθως, δηλαδή είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα», δήλωσαν στο AFP από το περιβάλλον του Γάλλου υπουργού Άμυνας χωρίς να διευκρινίσουν τον αριθμό των στρατιωτών που βρίσκονται στο συριακό έδαφος.

Η Γαλλία δεν αναγνωρίζει μέχρι στιγμής την παρουσία μελών των ειδικών της δυνάμεων,περίπου 150 ανδρών, παρά μόνον στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Ο υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν είχε ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι Γάλλοι στρατιώτες βρίσκονταν μαζί με Αμερικανούς στρατιώτες στο πλευρό των FDS στην επιχείρηση που διεξάγεται στο Μίνμπετζ, στην επαρχία του Χαλεπίου.

«Η υποστήριξη έγκειται σε μια συνδρομή σε όπλα, σε αεροπορική παρουσία και στην παροχή συμβουλών», είχε δηλώσει την Παρασκευή ο Λε Ντριάν σε γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο, σχολιάζοντας την επιχείρηση στο Μίνμπετζ.

Η επιχείρηση αυτή, η οποία υποστηρίζεται από επιδρομές των διεθνών συμμαχικών δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αποσκοπεί στο να αποκόψει τον άξονα τροφοδοσίας του ΙΚ με άνδρες, όπλα και χρήματα από την τουρκική μεθόριο. Οι FDS έχουν καταφέρει να φτάσουν στην περιφέρεια της πόλης.

Οι Γάλλοι στρατιωτικοί δεν επεμβαίνουν και ως εκ τούτου δεν υπάρχει περίπτωση να εμπλακούν άμεσα σε μάχες με τους μαχητές του ΙΚ, ιδιαίτερα οι Γάλλοι που είναι παρόντες στην Μίνμπετζ, υπογραμμίστηκε από τις πηγές του υπουργείου Άμυνας.

Περίπου 400 στρατιώτες των γαλλικών ειδικών δυνάμεων έχουν αναπτυχθεί σε 17 χώρες, κυρίως του Σάχελ, σε ένα σύνολο 2.500 ανδρών, διευκρίνισε στρατιωτική πηγή.