Την οικοδόμηση μιας σειράς νέων πυρηνικών μονάδων στην Τσεχία, σε πλήρη αντίθεση με την ευρεία αποδέσμευση από την
πυρηνική ενέργεια που παρατηρείται μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα
της Ιαπωνίας τον Μάρτιο, προτείνει προσχέδιο επίσημου κειμένου για την παραγωγή ενέργειας, το περιεχόμενο του οποίου γνωστοποιήθηκε σήμερα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.
Το προσχέδιο του υπουργείου Βιομηχανίας αναφέρει ότι η χώρα, εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας στη γειτονική Γερμανία, η οποία ανακοίνωσε ότι θα διακόψει εντελώς τη χρήση πυρηνικής ενέργειας μετά την καταστροφή του Μαρτίου στην Ιαπωνία, θα πρέπει να ενισχύσει την εξάρτησή της από την πυρηνική ενέργεια στο 80% όλων των ενεργειακών της αναγκών έως το 2060.
Οι Τσέχοι έχουν έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες και έχουν προκηρύξει μειοδοτικούς διαγωνισμούς για δύο ακόμη. Οι αξιωματούχοι της χώρας εκφράζουν τις ανησυχίες τους για πιθανές πολιτικές πιέσεις από τη Γερμανία κατά του σχεδίου.
Αντιδράσεις αναμένονται επίσης από την φανατικά αντιπυρηνική Αυστρία, της οποίας τα σύνορα βρίσκονται περίπου 50 χλμ. (30 μίλια) από το μεγαλύτερο τσεχικό πυρηνικό σταθμό του Temelin, όπου οι πρώτες νέες μονάδες πρόκειται να κατασκευαστούν μέχρι το 2025.
Ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Μάρτιν Κότσουρεκ δήλωσε στο Ρόιτερς ότι η πυρηνική ενέργεια είναι απαραίτητη ως μια φθηνή πηγή ενέργειας καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν θα ήταν επαρκείς.
«Ένα τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση, γιατί μάλλον δεν νοιάζονται για την ανταγωνιστικότητα», σημείωσε.
«Εμείς πάντως δεν λέμε αυτά οι μονάδες αυτές θα αρχίσουν να λειτουργούν αύριο», πρόσθεσε.