Η γερουσία της Ρώμης πρόκειται να αρχίσει να ψηφίζει από αύριο τη δέσμη έκτακτων οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, συνολικού ύψους 45,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Τις τελευταίες δυο εβδομάδες, ο «Καβαλιέρε» και οι στενοί του συνεργάτες, προχώρησαν σε νέες παρεμβάσεις και αλλαγές των μέτρων που είχαν εξαγγελθεί στις 13 του περασμένου Αυγούστου, για να αντιμετωπίσουν την σειρά επιφυλάξεων και αντιρρήσεων που εκφράσθηκαν τόσο από τα συνδικάτα όσο και από την Ένωση Βιομηχάνων. Αυτές είναι οι κύριες αλλαγές και τροποποιήσεις των αρχικών μέτρων:
Πρόκειται να συνεχίσουν να ισχύουν, ως αργίες, οι μη θρησκευτικές γιορτές (Πρωτομαγιά, ημέρα της αβασίλευτης Δημοκρατίας και της απελευθέρωσης από το ναζιφασισμό), με μόνη εξαίρεση τις γιορτές των διαφόρων πολιούχων.
Μειώνονται οι περικοπές στην χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης από την κυβέρνηση της Ρώμης και για το 2012, οριστικοποιούνται στα 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο ιταλός υπουργός οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, ο περιορισμός των προβλεπόμενων εσόδων στον τομέα αυτό, πρόκειται να καλυφθεί από την αύξηση της φορολόγησης των εταιριών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας.
Παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί, τις περασμένες ημέρες, από κυβερνητικά στελέχη, πρόκειται τελικά να ισχύσει η έκτακτη εισφορά για όσους πολίτες κερδίζουν πάνω από 90.000 ευρώ το χρόνο. Θα αφορά, όμως, μόνον τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα.
Παράλληλα, σύμφωνα με το τελικό σχέδιο της δέσμης μέτρων που παρουσιάζει σήμερα ο ιταλικός τύπος, οι διάφορες επιχειρήσεις θα μπορούν να απολύουν πιο εύκολα τους εργαζόμενούς τους: σε περίπτωση που η πλειοψηφία των συνδικάτων συναινεί, με συμφωνίες που θα πρέπει να υπογράφονται, ξεχωριστά, σε κάθε εργασιακό χώρο, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να απολύονται πιο εύκολα απ΄ ότι μέχρι σήμερα, χωρίς δηλαδή, να πρέπει να υπάρχει, υποχρεωτικά, μια βάσιμη αιτία.
Σε ότι αφορά, τέλος, το «εφάπαξ» των εργαζομένων, επιβεβαιώνεται η απόφαση σύμφωνα με την οποία, θα καταβάλλεται δυο χρόνια μετά την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση, ενώ οι γυναίκες που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, από το 2028 και μετά, θα συνταξιοδοτούνται στο εξηκοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους.
Ο ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι τόνισε ότι «με προσωπική του παρέμβαση συνέβαλλε στο να ακολουθήσει, η δέσμη μέτρων, τον σωστότερο δυνατό δρόμο, έστω και αν ο ίδιος, πρόκειται να πληρώσει, σίγουρα, το σχετικό εκλογικό κόστος».
Σε ότι αφορά, δε, την εξαγγελία της περασμένης Πέμπτης, περί ανάρτησης των φορολογικών δηλώσεων στο διαδίκτυο, η κυβέρνηση της Ρώμης, προχώρησε σε μερική αναθεώρησή της: οι δηλώσεις θα αναρτώνται στο «ίντερνετ», χωρίς όμως το όνομα του φορολογούμενου. Θα αναφέρεται μόνον ο επαγγελματικός του κλάδος, ώστε να χρησιμεύουν για στατιστικές και μελέτες σχετικές με την φοροδιαφυγή.
Τέλος το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, το Cgil, επιβεβαίωσε την αυριανή οκτάωρη γενική απεργία, με την οποία θα διαμαρτυρηθεί κατά τον μέτρων της κυβέρνησης. «Με την δυνατότητα απόλυσης χωρίς βάσιμη αιτία, η κυβέρνηση θέλει να καταργήσει μέρος του Συντάγματος, αλλά εμείς δεν θα το επιτρέψουμε», δήλωσε η γραμματέας του Cgil, Σουζάννα Καμούσσο.