Την άρση του αποκλεισμού, που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, ζήτησε με δηλώσεις του από την Τουρκία, όπου βρίσκεται, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον.

«Ας είμαστε σαφείς. Η κατάσταση στη Γάζα πρέπει να αλλάξει. Δε μπορούμε και δε θα πρέπει να επιτρέψουμε να παραμείνει η Γάζα μια φυλακή με ανοιχτό ουρανό», δήλωσε ο Κάμερον από την Άγκυρα, σε ομιλία του σε επιχειρηματίες.

Μιλώντας λίγο αργότερα, αφού συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Κάμερον υπερασπίστηκε τον τρόπο με τον οποίο βλέπει τη Γάζα: «Μολονότι έχει σημειωθεί πρόοδος, βρισκόμαστε ακόμη σε μια κατάσταση από την οποία είναι πολύ δύσκολο να επανέλθουμε και είναι πολύ δύσκολο να βγούμε».

«Εδώ και καιρό υποστηρίζουμε μιαν άρση του αποκλεισμού της Γάζας», πρόσθεσε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός υπενθύμισε ωστόσο παράλληλα ότι και η ασφάλεια του Ισραήλ διακυβεύεται από τις επιθέσεις με ρουκέτες, που εξαπολύει η Χαμάς από τη Γάζα στο έδαφός του.

«Και οι δύο συμμεριζόμαστε την άποψη ότι οι άμεσες συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων είναι η σωστή απάντηση», σημείωσε, έχοντας δίπλα του τον Ερντογάν.

Ο Κάμερον κάλεσε επίσης την Τουρκία να συμφιλιωθεί με το Ισραήλ μετά τη φονική επίθεση ισραηλινών καταδρομέων στις 31 Μαΐου στο διεθνή στολίσκο για τη Γάζα από την οποία έχασαν τη ζωή τους εννέα Τούρκοι ακτιβιστές.

«Οι φιλικές σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ ήταν πολύ καλές στο παρελθόν. Ελπίζω πραγματικά, ότι η Τουρκία μπορεί να συνεχίσει να έχει φιλικές σχέσεις με το Ισραήλ επειδή, ως φίλη του, θα μεγιστοποιήσει την επιρροή της πάνω σε αυτό που πρέπει να γίνει όσον αφορά αυτές τις άμεσες συνομιλίες», σημείωσε ο Κάμερον.

«Οι σχέσεις της Τουρκίας στην περιοχή, τόσο με το Ισραήλ όσο και με τον αραβικό κόσμο, είναι ανυπολόγιστης αξίας», σχολίασε ο Κάμερον και συνέχισε λέγοντας: «Καλώ την Τουρκία και το Ισραήλ να μην απαρνηθούν τη φιλία τους».