Το ποσοστό των ψηφοφόρων που υποστηρίζουν τον Ντόναλντ Τραμπ καταγράφει ραγδαία άνοδο και πλέον ο μεγιστάνας των ακινήτων σχεδόν ισοψηφεί με την Χίλαρι Κλίντον, μεταξύ των Αμερικανών που δηλώνουν πως πιθανότατα θα πάνε να ψηφίσουν, εξέλιξη που ανατρέπει την κατάσταση που ήταν διαμορφωμένη πριν γίνει ο μοναδικός υποψήφιος στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ώστε να είναι ο υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos που διενεργήθηκε για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς και μεταδόθηκε σήμερα.

Τα αποτελέσματα αυτής της δημοσκόπησης μοιάζουν να προοιωνίζονται μια αμφίρροπη μάχη στην διαφαινόμενη αναμέτρηση ανάμεσά τους για την διαδοχή του Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο. Έως και την περασμένη εβδομάδα, η Κλίντον διατηρούσε προβάδισμα έως και 13 εκατοστιαίων μονάδων επί του Τραμπ στις έρευνες της Ipsos.

Η πλέον πρόσφατη έρευνα ωστόσο κατέδειξε ότι το 41% όσων είπαν πως μάλλον θα πάνε να ψηφίσουν υποστηρίζει την Κλίντον, που προηγείται στην κούρσα για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ το 40% τάχθηκε υπέρ του Τραμπ. Ένα 19% ανέφερε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη στην έρευνα που έγινε σε δείγμα 1.289 προσώπων από την Παρασκευή έως χθες Τρίτη. Η δημοσκόπηση έχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος περίπου ±3%.

Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν μια μεγάλη αύξηση του ποσοστού του Τραμπ αφότου ο γερουσιαστής του Τέξας Τεντ Κρουζ και ο κυβερνήτης της πολιτείας Οχάιο Τζον Κέισικ ανέστειλαν τις εκστρατείες τους την περασμένη εβδομάδα, αφήνοντας τον δισεκατομμυριούχο μόνο στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρώτη κυρία των ΗΠΑ, που πλέον θεωρείται ότι έχει σχεδόν εξασφαλίσει το χρίσμα παρότι η κούρσα με τον γερουσιαστή του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς συνεχίζεται, προηγείται επί του Τραμπ βάσει των περισσότερων δημοσκοπήσεων που έχουν διεξαχθεί φέτος. Για ένα μικρό χρονικό διάστημα, ο Τραμπ εμφανίστηκε να ισοψηφεί μαζί της φέτος, στα μέσα Μαρτίου, για παράδειγμα, όταν ο γερουσιαστής της Φλόριντας και ευνοούμενος του κατεστημένου του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Μάρκο Ρούμπιο αποχώρησε από την κούρσα για το χρίσμα.

Ωστόσο οι προεδρικές εκλογές δεν κρίνονται από τη λαϊκή ψήφο αλλά από το Σώμα των Εκλεκτόρων, το οποίο αναδεικνύεται βάσει των αποτελεσμάτων κατά πολιτεία.

Οι δημοσκοπήσεις θα έχουν διακυμάνσεις τους επόμενους έξι μήνες, καθώς οι Αμερικανοί ψηφοφόροι θα εκτεθούν στις διαφημιστικές εκστρατείες των υποψηφίων –οι δαπάνες για τις οποίες θα ανέλθουν σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια– τις τηλεοπτικές αναμετρήσεις ανάμεσα στους υποψηφίους και την κάλυψη των συνεδρίων των δύο κομμάτων.

Τόσο ο Τραμπ, όσο και η Κλίντον καλούνται να πείσουν το αμερικανικό εκλογικό σώμα. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της Ipsos για το Ρόιτερς που δημοσιεύθηκε νωρίτερα τον Μάιο, η πλειονότητα των ψηφοφόρων δεν εμπιστεύεται κανέναν τους σε ό,τι αφορά αρμοδιότητες-κλειδιά του προέδρου των ΗΠΑ: τη διαχείριση της αμερικανικής οικονομίας, τη διοίκηση του αμερικανικού στρατού, ή την τήρηση «υψηλών ηθικών προτύπων» στην άσκηση της εξουσίας.

Οι επιλογές των υποψηφίων για την αντιπροεδρία ίσως παίξουν σημαντικό ρόλο. Οι ψηφοφόροι στην έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα ανέφεραν πως είναι πιθανότερο να ψηφίσουν την Κλίντον εάν επιλέξει έναν πιο φιλελεύθερο (σ.σ. αριστερό) υποψήφιο αντιπρόεδρο, ενώ ο Τραμπ θα βελτίωνε τις πιθανότητές του να βρεθεί στον Λευκό Οίκο εάν επέλεγε ένα πρόσωπο έμπειρο στην πολιτική, ένα πρόσωπο που εκδηλώνει «με συνέπεια» πίστη στις αξίες των αμερικανών συντηρητικών.

Η άνοδος του Τραμπ στις δημοσκοπήσεις συμπίπτει με την προσπάθειά του να πάρει τον έλεγχο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος από την σημερινή ηγετική του ομάδα, έπειτα από μια μακρά και σκληρή σύγκρουση.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν διεμήνυσε ότι δεν θα ταχθεί –τουλάχιστον άμεσα– υπέρ της υποψηφιότητας του Τραμπ, ενώ διακεκριμένα κομματικά στελέχη, ανάμεσά τους οι πρώην πρόεδροι Τζορτζ Χ. Ου. Μπους και Τζορτζ Ου. Μπους και οι δύο τελευταίοι υποψήφιοι του κόμματος για την προεδρία Μιτ Ρόμνεϊ και Τζον Μακέιν έχουν καταστήσει σαφές πως δεν θα πάρουν μέρος στο Ρεπουμπλικανικό συνέδριο στο Κλίβελαντ τον Ιούλιο.