Εκ των υστέρων η, Aicha el-Wafi, η μητέρα του τρομοκράτη της 11ης Σεπτεμβρίου Zacarias Moussaoui, αναγνωρίζει ότι υπήρχαν «προειδοποιητικά σημάδια» για την αλλαγή στη συμπεριφορά του γιου της στη διάρκεια των χρόνων, όσο ζούσαν στη νότια Γαλλία.
«Αν ήξερα ότι θα κατέληγε με αυτή την ομάδα κακοποιών, θα είχα φροντίσει να τραβήξω την προσοχή του αλλού… αλλά δεν το αντιλήφθηκα έγκαιρα» λέει η ίδια.
Ο γιος της εξακολουθεί να είναι ο μοναδικός άνθρωπος που έχει καταδικαστεί στις ΗΠΑ για την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου.
«Πιστεύω ότι όταν ένα παιδί γυρίζει στο σπίτι, σηκώνει τους ώμους του, δεν ακούει τους γονείς του και λέει “δεν είστε καλοί μουσουλμάνοι”… τότε αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος» προσθέτει.
Η El-Wafi, που έχει γεννηθεί στο Μαρόκο, πιστεύει ότι ο Moussaoui έπεσε θύμα λόγω του χρώματος του δέρματός του.
«Αγαπούσε ένα κορίτσι που δεν του επιτρεπόταν να βλέπει… τότε οι Ισλαμιστές και οι εξτρεμιστές βρήκαν την ευκαιρία να τον πλησιάσουν, επειδή “είδαν” το παράπονο στην καρδιά του. Ο γιος μου γεννήθηκε στη Γαλλία, αγαπάει τη Γαλλία… αλλά δεν έγινε ποτέ αποδεκτός από τη γαλλική κοινωνία.
Ζούσε καθημερινά το ρατσισμό. Στην πόλη Narbonne τον αποκαλούσαν “βρωμιάρη Άραβα και βρωμιάρη μαύρο” και του έλεγαν να γυρίσει σπίτι του.
Αυτά τα λόγια μπορούν να “σκοτώσουν” ένα παιδί στην ηλικία των 16, 18, 19» συμπληρώνει.
Τώρα μετανιώνει που απέτυχε να συνειδητοποιήσει ότι ο γιος της είχε εμπλακεί με ριζοσπάστες ισλαμιστές. Όταν το κατάλαβε είχε ήδη συλληφθεί και κατηγορηθεί για συμμετοχή στις τρομοκρατικές επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους το 2011
Τα μέσα ενημέρωσης τον αποκαλούν ως τον «20ο αεροπειρατή».
Ο Moussaoui καταδικάστηκε για εγκληματική συνωμοσία και μετά από πολλά «αντιδυτικά ξεσπάσματά» του μπήκε στη φυλακή με ισόβια κάθειρξη.
Η El-Wafi δέχεται ότι ο γιος της –τον οποίο όπως λέει χαρακτηριστικά «αγαπά περισσότερο από ποτέ»-, ενεπλάκη με εξτρεμιστές, αλλά πιστεύει ότι δεν είχε καμία σχέση με την επίθεση 9/11.
Τώρα, η ίδια πηγαίνει σε σχολεία και προσπαθεί να μιλήσει στους γονείς και τα παιδιά για τη ριζοσπαστικοποίηση και το φανατισμό.
«Οι γονείς πρέπει να έχουν τα μάτια και τα αυτιά τους ορθάνοιχτα. Εγώ ήμουν λίγο αφελής. Αγαπούσα τα παιδιά μου. Όλα ήταν καλά στο σπίτι. Δεν ήμασταν φτωχοί. Εγώ εργαζόμουν και ζούσαμε καλά» προσθέτει.
Τώρα συνεργάζεται με τη γαλλική φεμινιστική οργάνωση «Ni Putes Ni Soumise» (ούτε πόρνες, ούτε υποτακτικές) που πλησιάζει οικογένειες μουσουλμάνων.
«Πηγαίνω σε σχολεία. Μιλάω με κορίτσια για τους προσυμφωνημένους γάμους σε ηλικίες 14 και 15 ετών. Συζητώ με τους γονείς και τους προτρέπω να μιλούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο σπίτι».
Η ίδια είχε παντρευτεί τον Omar Moussaoui στο Μαρόκο σε ηλικία 14 ετών. Πέντε χρόνια μετά, μετακόμισαν στη νότια Γαλλία, όπου το 1968 έφερε στον κόσμο τον Zacarias.
Ο άντρας της την κακοποιούσε. Δεν άντεξε και το 1972 τον άφησε.