Ο Μπαράκ Ομπάμα θα γίνει ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που θα επισκεφθεί τη Χιροσίμα, στα τέλη Μαΐου, όμως δεν πρόκειται να ζητήσει συγγνώμη για τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στην Ιαπωνία το 1945, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Ο στόχος της επίσκεψης αυτή δεν είναι να επανεξεταστεί η απόφαση που ελήφθη πριν από σχεδόν 70 χρόνια, σημειώνεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας. Αντιθέτως, ο Ομπάμα «θα επισημάνει τη συνεχιζόμενη προσήλωσή του στην επιδίωξη της ειρήνης και της ασφάλειας σε έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα».
Ο Αμερικανός πρόεδρος, που τιμήθηκε το 2009 με τον Νόμπελ Ειρήνης εν μέρει για τη δέσμευσή του για τη μη διάδοση των πυρηνικών, θα επισκεφθεί στις 27 Μαΐου την πόλη, συνοδευόμενος από τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε.
Οι ρίψεις ατομικών βομβών στη Χιροσίμα (140.000 νεκροί) και στο Ναγκασάκι (74.000 νεκροί) τρεις ημέρες αργότερα επέσπευσαν την παράδοση της Ιαπωνίας στα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στις 15 Αυγούστου 1945.
Ο Ομπάμα θα επισκεφθεί το Πάρκο Μνήμης και Ειρήνης, έναν χώρο που θυμίζει τον πυρηνικό όλεθρο που σκόρπισε στη Χιροσίμα η ατομική βόμβα που έριξε το αμερικανικό βομβαρδιστικό Ενόλα Γκέι στις 8.15 το πρωί της 6ης Αυγούστου 1945.
Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο Ομπάμα είχε εκφράσει την επιθυμία να επισκεφθεί τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. «Θα ήταν σημαντικό για εμένα» είχε δηλώσει όταν βρέθηκε στην Ιαπωνία, στα τέλη του 2009.
Αυτή θα είναι η τέταρτη –και προφανώς η τελευταία– επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Ομπάμα στην Ιαπωνία ως πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε χαιρέτισε την απόφαση του Αμερικανού προέδρου υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί μια ευκαιρία τόσο για την Ιαπωνία όσο και για τις ΗΠΑ «να τιμήσουν όλα τα θύματα».
Ο Λευκός Οίκος, έχοντας συναίσθηση ότι η αναφορά σε αυτό το κεφάλαιο της αμερικανικής ιστορίας μπορεί να είναι ένα θέμα ευαίσθητο πολιτικά στις ΗΠΑ, όπου ορισμένοι βουλευτές και γερουσιαστές έχουν εκ των προτέρων καταγγείλει μια απαράδεκτη κατ’ αυτούς «περιοδεία συγγνώμης», επέμεινε ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ζητηθεί συγγνώμη με τη μία ή την άλλη μορφή. «Οι ΗΠΑ θα είναι πάντα υπερήφανες για τους ηγέτες τους και για τους άνδρες και τις γυναίκες που υπηρέτησαν στις ένοπλες δυνάμεις κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» υπογράμμισε στο μπλογκ του ο Μπεν Ρόουντς, ο αναπληρωτής σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα σε θέματα εθνικής ασφάλειας. «Αυτή η επίσκεψη θα είναι μια ευκαιρία να τιμήσουμε τη μνήμη όλων των αθώων που έχασαν τη ζωή τους σε εκείνον τον πόλεμο», τόνισε.