Σε διάψευση του δημοσιεύματος της γαλλικής εφημερίδας «Liberation» προέβη το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης, σύμφωνα με το οποίο το Συμβούλιο συμφώνησε τον Απρίλιο να δώσει στη Γαλλία κατά προτεραιότητα πρόσβαση στο 35% του λιβυκού πετρελαίου με αντάλλαγμα την υποστήριξή της.

Απαντώντας σε ερώτηση για μια σχετική επιστολή που δημοσιεύεται στην εφημερίδα–και αντίγραφο της οποίας επισημαίνει πως έχει δει το πρακτορείο Reuters-, το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο διέψευσε το δημοσίευμα, ενώ μια γαλλική διπλωματική πηγή και μια πηγή της πετρελαϊκής βιομηχανίας είπαν αμφότερες πως δεν γνωρίζουν τίποτε για οποιαδήποτε πετρελαϊκή συμφωνία με τη Γαλλία.

«Πρόκειται για αστείο. Είναι λάθος», δήλωσε εκπρόσωπος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι μια τέτοια συμφωνία είναι αδιανόητη. Ο Σάμαμ και ο προσωρινός πρωθυπουργός Μαχμούντ Τζιμπρίλ αναφέρονται αμφότεροι στην επιστολή.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ δήλωσε σήμερα στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTL πως δεν γνωρίζει για την ύπαρξη κάποιας συγκεκριμένης συμφωνίας. «Δεν γνωρίζω για την ύπαρξη επιστολής. Αυτό που ξέρω είναι πως το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο έχει δηλώσει πολύ επίσημα ότι, αναφορικά με την ανοικοδόμηση της Λιβύης, θα στραφεί κατά προτίμηση σ’ αυτούς που το βοήθησαν. Αυτό μου φαίνεται δίκαιο και λογικό», δήλωσε ο Ζιπέ.

«Υπάρχει μια δήλωση από το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο αλλά δεν γνωρίζω για κάποια επίσημη συμφωνία. Δεν είμαστε μόνοι μας. Η Ιταλία είναι επίσης παρούσα, καθώς και οι Αμερικανοί», πρόσθεσε ο γάλλος υπουργός.