Ακύρωση του φόρου υψηλών εισοδημάτων και μικρότερο ψαλίδι στη χρηματοδότηση των περιφερειακών αρχών είναι οι αλλαγές τις οποίες θα κάνει ο Ιταλός Πρωθυπουργός στο πρόγραμμα λιτότητας ύψους 45 δισ. ευρώ που εφάρμοσε στη χώρα.

Σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην ιταλική τηλεόραση, το ύψος του προγράμματος λιτότητας παραμένει αμετάβλητο, απλώς αλλάζουν κάποιες παράμετροι προκειμένου το πρόγραμμα να γίνει πιο δίκαιο και πιο βιώσιμο.

Οι αλλαγές έρχονται μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις που είχε ο Ιταλός Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών με εκπροσώπους του αντιπολιτευτικού κόμματος Λίγκα του Βορρά.

Το πρόγραμμα λιτότητας ύψους 45 δισ. ευρώ ήταν το δεύτερο πακέτο που υιοθέτησε η Ιταλία τον τελευταίο μήνα σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις επιθέσεις των αγορών στα κρατικά της ομόλογα.

Η τελευταία τροποποίηση είχε γίνει στις 12 Αυγούστου κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου η ΕΚΤ να αγοράσει μαζικά ιταλικά χρεόγραφα κι ενώ η Ιταλία βρισκόταν στο στόχαστρο των διεθνών χρηματαγορών.