Η κατάσταση στο Κόσοβο θα εξεταστεί σε σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατά την οποία θα παρουσιαστεί η τακτική τριμηνιαία έκθεση του Γενικού Γραμματέα του οργανισμού Μπαν Κι-Μουν, αλλά αναμένεται να δοθεί και έμφαση στην πρόσφατη κρίση στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου.
Υπενθυμίζεται ότι η συνεδρίαση είχε προγραμματιστεί αρχικά για χθες, αλλά αναβλήθηκε, λόγω προβλημάτων που προκάλεσε στη Νέα Υόρκη ο κυκλώνας «Αϊρίν».
Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα ενημερώσει για την κρίση που ξέσπασε στο βόρειο Κόσοβο, στο τέλος Ιουλίου, ο εκτελών χρέη επικεφαλής της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο Φαρίντ Ζαρίφ ενώ οι πρέσβεις των κρατών-μελών θα έχουν την ευκαιρία να διατυπώσουν τις θέσεις τους στη συζήτηση που θα ακολουθήσει.
Η κρίση στο Κόσοβο ξέσπασε στις 25 Ιουλίου, όταν μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας του Κοσόβου (ROSU) κατευθύνθηκαν στις μεθοριακές διαβάσεις στο βόρειο Κόσοβο στα διοικητικά σύνορα με τη Σερβία και Σέρβοι κάτοικοι του βόρειου Κοσόβου τους εμπόδισαν. Μετά από δύο εβδομάδες έντασης, η κρίση έληξε, καθώς από τις δύο πλευρές έγινε αποδεκτή η συμφωνία, στην οποία κατέληξαν εκπρόσωποι της σερβικής κυβέρνησης και ο διοικητής της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ (KFOR) Έρχαρντ Μπίλερ.
Κατά τη διάρκεια της κρίσης, η Σερβία, με τη βοήθεια της Ρωσίας, μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζήτησε τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Σ.Α., αλλά αυτό δεν έγινε και διεξήχθησαν διαβουλεύσεις κεκλεισμένων των θυρών.
Στις διαβουλεύσεις, λόγω των αντιρρήσεων τριών μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν παρέστη ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Βουκ Γέρεμιτς, αλλά η Σερβία μετέφερε την άποψή της διανέμοντας κείμενο σε όλα τα μέλη του ΟΗΕ.
Στη Νέα Υόρκη μετέβη και ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου, Ενβέρ Χοτζάι, ο οποίος θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κρατών – μελών του Σ.Α. του ΟΗΕ για τις εξελίξεις στο Κόσοβο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Κοσόβου, ο κ. Χοτζάι θα ζητήσει, η Σερβία να διαλύσει τις παράλληλες δομές στο Κόσοβο και να σταματήσει «να παρέχει πολιτική στήριξη σε οργανωμένες εγκληματικές ομάδες στο βόρειο Κόσοβο».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν στην έκθεσή του καλεί όλες τις πλευρές να αποφύγουν ενέργειες που μπορεί να δυναμιτίσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας.