Οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στην αποστολή μεγαλύτερου αριθμού στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ. Οι δυνάμεις αυτές θα αναπτυχθούν κοντά στην πρώτη γραμμή των πολεμικών συγκρούσεων προκειμένου να παρέχουν συμβουλές και οδηγίες στις ιρακινές δυνάμεις που μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Ουάσιγκτον θα αναπτύξει επιπλέον 200 στρατιωτικούς στο έδαφος του Ιράκ, οι οποίοι θα δραστηριοποιούνται ως εκπαιδευτές και στρατιωτικοί σύμβουλοι, υποστηρίζοντας τις δυνάμεις του ιρακινού στρατού, καθώς αυτές προωθούνται προς τη Μοσούλη, τη μεγαλύτερη ιρακινή πόλη, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους.
«Όπως βλέπουμε οι Ιρακινοί έχουν τη θέληση να πολεμήσουν και κερδίζουν έδαφος. Πρέπει να τους υποστηρίξουμε περισσότερο. Αναμένω ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα έχουμε διαμορφώσει τις κατάλληλες συνθήκες για την πτώση της Μοσούλης», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
Οι ΗΠΑ έχουν δώσει έγκριση για την επιχειρησιακή αξιοποίηση των επιθετικών ελικοπτέρων Apache στο έδαφος του Ιράκ. Τα ελικόπτερα θα χρησιμοποιούν σε αποστολές αεροπορικής υποστήριξης για την κάλυψη των χερσαίων δυνάμεων με δέσμη πυρός, αλλά και για την καταστροφή στόχων, με δεδομένη την ευστοχία που διαθέτουν.
Οι στρατιωτικοί σύμβουλοι των ΗΠΑ θα υποστηρίζουν μονάδες του ιρακινού στρατού, που αριθμούν στους 2.500 στρατιώτες και προωθούνται για την ανάληψη δράσης κοντά στην πρώτη γραμμή των πολεμικών συγκρούσεων. Μέχρι τώρα, η ανάπτυξη των στρατιωτικών συμβούλων γινόταν στις περιοχές συγκέντρωσης στρατιωτικών δυνάμεων, σε απόσταση από την πρώτη γραμμή μάχης.
Η αλλαγή του τρόπου ανάπτυξης των στρατιωτικών συμβούλων, δηλώνει την επιθετική τακτική των ιρακινών δυνάμεων, που σε συνδυασμό με την παροχή ουσιαστικής αεροπορικής υποστήριξης στοχευμένων πυρών, θέτει σε θέση άμυνας τις δυνάμεις των τζιχαντιστών στο Ιράκ.
«Η νέα διάταξη δυνάμεων θα φέρει τους Αμερικανούς πιο κοντά στη στρατιωτική δράση. Η αποστολή τους είναι να βοηθήσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράκ, να γίνουν πιο αποτελεσματικές και ευέλικτες», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ. Η απόφαση για την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας ελήφθη σε συνεργασία με τις αρχές του Ιράκ. Ο αμερικανός ΥΠΑΜ πραγματοποίησε επίσκεψη στη Βαγδάτη, όπου και συναντήθηκε με αμερικανούς διοικητές, αλλά και τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Χαϊντέρ αλ Αμπαντί.
Το Ιράκ βρίσκεται εν μέσω πολιτικής κρίσης, ενώ προσπαθεί να προωθήσει μεταρρυθμίσεις κατά της διαφθοράς, με συνέπεια να υπάρχουν φόβοι για επιβράδυνση της διεξαγωγής των επιχειρήσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους. Η μόνιμη στρατιωτική δύναμη του Ιράκ, φτάνει στους 4.087 στρατιώτες χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι ειδικές δυνάμεις, το προσωπικό διοικητικής υποστήριξης, αλλά και οι στρατιώτες περιοδικής επιστράτευσης.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει δρομολογήσει τη διάθεση κονδυλίων 415 εκατ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση των Κούρδων μαχητών, που έχουν δυναμικό ρόλο στον περιορισμό της δράσης του Ισλαμικού Κράτους. Μέρος των χρημάτων αυτών, θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη βασικών αναγκών των μαχητών, όπως, η διατροφή. Οι Αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν διαπιστώσει ότι οι Κούρδοι υποσιτίζονται ενώ το γεγονός αυτό, επηρεάζει την αμυντική τους ικανότητα.
Παράλληλα, αρκετοί Αμερικανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι θα έχουν ως αποστολή την οργάνωση αποτελεσματικών δικτύων διοικητικής υποστήριξης των ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων, δεδομένου ότι η Μοσούλη βρίσκεται σε απόσταση 400 χλμ από τη Βαγδάτη.
Είναι αξιοσημείωτο να αναφερθεί ότι οι περισσότεροι από τους στρατιωτικούς συμβούλους προέρχονται από τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ, ενώ περίπου 100 έχουν ήδη αναπτυχθεί στο Ιράκ. Παράλληλα, θα διατεθεί προσωπικό για την υποστήριξη των ελικοπτέρων Apache, αλλά και για τη φύλαξη εγκαταστάσεων και οπλικών συστημάτων.
Στο επίπεδο της οργάνωσης της γραμμής μάχης, οι Αμερικανοί θ’ αναπτύξουν μία μονάδα πυροβολικού μακράς ακτίνας δράσης για την υποστήριξη των επιχειρήσεων με αντικειμενικό σκοπό την κατάληψη της Μοσούλης, ενώ δύο συστοιχίες πυροβολικού μακρού πλήγματος, έχουν ήδη αναπτυχθεί στο Ιράκ.
Η Ουάσιγκτον από την πλευρά της, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω δέσμευσης στρατιωτικών δυνάμεων, αλλά και οπλικών συστημάτων που θ’ αναπτυχθούν στο Ιράκ, αναλόγως με την πορεία των πολεμικών επιχειρήσεων.