«Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία εξαιρετικά εκτεθειμένη θέση και δεν μπορούμε να αναμένουμε από την Ελλάδα να αντιμετωπίσει μόνη της τις εισροές προσφύγων από το Αιγαίο, ούτε και να ζητάμε από τη χώρα να προστατεύσει χιλιάδες νησιά ως σύνορα, κάτι τέτοιο απλώς είναι αδύνατο και ως εκ τούτου πρέπει ως Ευρώπη να δώσουμε τη στήριξή μας», τονίζει ο πρόεδρος της Αυστριακής Ένωσης Βιομηχάνων, Γκέοργκ Καπς, σε αποκλειστική συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη Βιέννη.
Προσθέτει δε, πως είναι πεπεισμένος ότι το προσφυγικό θέμα μπορεί να λυθεί μόνον σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι σε εθνικό, και θα πρέπει να υπάρξει μία ευρωπαϊκή διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το ανάλογο προσωπικό στα σύνορα.
Εκεί, σύμφωνα με τον κ. Καπς, θα μπορεί σχετικά γρήγορα να διαπιστώνεται ποιος έχει ανάγκη προστασίας και ποιος είναι οικονομικός μετανάστης, οπότε θα είναι δυνατή μία σαφής μείωση του αριθμού των προσφύγων, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός για την κατανομή των προσφύγων στην Ευρώπη.
Ο ίδιος είναι βασικά της άποψης ότι «μία ήπειρος, όπως η Ευρώπη, με 500 εκατομμύρια κατοίκους, πρέπει να είναι σε θέση να δεχθεί πέντε εκατομμύρια πρόσφυγες και πως οι άνθρωποι οι οποίοι πραγματικά διώκονται πρέπει να μπορούν να βρίσκουν ένα κατάλυμα στην Ευρώπη, ενώ για τους οικονομικούς μετανάστες πρέπει να είναι δυνατή μία διαφορετική αντιμετώπισή τους».
«Έχουμε υποχρέωση ήδη εξαιτίας των διεθνών συμβάσεων να δεχόμαστε πρόσφυγες. και αυτό ισχύει τόσο για την Αυστρία όσο, με σιγουριά, και για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς οι διεθνείς συμβάσεις έχουν υπογραφεί από όλους και ισχύουν για όλους», αναφέρει ο Γκέοργκ Καπς.
Όπως συμπληρώνει, συμμερίζεται την άποψη του προέδρου του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, Γκέρχαρντ Χόλτσινγκερ, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει «παράνομη και αντισυνταγματική» την δια νόμου επιβολή ανώτατου ορίου στη χορήγηση ασύλου στην Αυστρία.
Σε σχέση με το κλείσιμο των συνόρων ο πρόεδρος της Αυστριακής Ένωσης Βιομηχάνων επισημαίνει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι θεωρεί πως για ανθρωπιστικούς λόγους δεν μπορεί να αποφασίζεται τόσο απλά το κλείσιμό τους, όπως επίσης και ότι ο ίδιος δεν πιστεύει ότι η συμφωνία με την Τουρκία αποτελεί μία πραγματική λύση.
Ως «μυωπική» απορρίπτει ο ίδιος κατηγορηματικά τη θέση για μια «Ευρώπη- φρούριο», σημειώνοντας πως φρούριο σημαίνει περιορισμός από κάθε άποψη, πολιτιστικά οικονομικά κ.ά., και ένας περιορισμός ποτέ δεν έχει οδηγήσει σε βελτίωση της ευημερίας.
Ταυτόχρονα, ο κ. Καπς εκφράζει την αντίθεσή του στους μαζικούς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προκαλούν, όπως σημειώνει, ημερήσιο κόστος ύψους εκατομμυρίων ευρώ στον τομέα της λογιστικής, με συνέπεια να ακριβαίνουν οι τιμές των προϊόντων και να χάνονται θέσεις εργασίας.
Όπως παρατηρεί, η συμφωνία που έχει εξευρεθεί για το προσφυγικό ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Τουρκία δεν είναι ιδανική, διότι, κατά την άποψή του, δεν μπορεί κάποιος να μεταθέτει ένα τέτοιο θέμα σε μία τρίτη χώρα, απλώς πληρώνοντας για τον σκοπό αυτό.
Καταλήγοντας στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη Βιέννη, ο πρόεδρος της Αυστριακής Ένωσης Βιομηχάνων, αναφέρει ότι θεωρεί ότι η συμφωνία με την Τουρκία δεν είναι μία πολιτική λύση, αλλά είναι μία οικονομική λύση, και ο ίδιος πιστεύει πως απαιτείται μία πολιτική λύση του ζητήματος, ενώ ως προς την ίδια τη συμφωνία, «την οποία πολιτικά εκτιμώντας δεν την βρίσκω ως λύση» -όπως λέει-, δεν μπορεί να πει εάν αυτή θα καρποφορήσει.