Κινέζος κροίσος με εφτά γράμματα… Αυτός είναι σίγουρα ο Wang Jianlin. Ο πλουσιότερος μεγιστάνας ακινήτων στον κόσμο βρίσκεται στην 18η θέση στην συνολική λίστα με τους δισεκατομμυριούχους του Forbes με την συνολική του περιουσία να αγγίζει κάτι περισσότερο από 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πρώην στρατιωτικός, ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις μετά την αποστρατεία του και γρήγορα κατάφερε να γίνει ένας από τους πλουσιότερους Κινέζους στο Real Estate.

Στα 61 του σήμερα χρόνια διοικεί με στρατιωτικό τρόπο τις επιχειρήσεις του ενώ το όνομά του έχει συνδεθεί με το «θέλω να αποκτήσω τα πάντα».

«Ο Wang Jianlin ήρθε στον κόσμο με ένα χρυσό κουτάλι στο στόμα» έχει γράψει το περιοδικό Fortune θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να περιγράψει την εύνοια της τύχης του πλουσιότερου ανθρώπου της Ασίας. Και δεν έχει άδικο. Μέσα σε μόλις ένα έτος κατάφερε να υπερδιπλασιάσει την προσωπική του περιουσία από 13,2 δισ. σε 30 δισ. δολάρια.

Ο Wang είναι ιδρυτής του ομίλου Dalian Wanda, του μεγαλύτερου επιχειρηματικού κολοσσού στην κινεζική αγορά ακινήτων με περισσότερα από 200 καταστήματα, εμπορικά κέντρα και πολυτελή ξενοδοχεία σε όλον τον κόσμο.

Ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κίνα για ενίσχυση της οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας των δύο χωρών, φρόντισε να συναντηθεί με τον πρόεδρο του κινεζικού ομίλου Wanda.

tsipras2

Πληροφορίες θέλουν τους δύο άντρες να συζητούν τη δημιουργία στούντιο κινηματογραφικών παραγωγών στην Ελλάδα. Ο κινεζικός όμιλος ενδιαφέρεται επίσης για μαζικές μεταφορές τουριστών και δημιουργία υποδομών ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης, ενώ σε δύο μήνες, ο Wang Jianlin σκοπεύει να επισκεφθεί την χώρα μας κλιμάκιο της Wanda.

tsipras1

Ο βασιλιάς του Real Estate θεωρείται σήμερα ένας από τους ανθρώπους με τις καλύτερες και υψηλότερες διασυνδέσεις στην Κίνα. Είναι ένα από το πιο ευυπόληπτα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος και έχει υπηρετήσει ως αναπληρωτής στο Εθνικό Κογκρέσο της χώρας.

wang1

Ο πατέρας του κινέζου δισεκατομμυριούχου υπήρξε φανατικός υποστηρικτής του κομμουνισμού και πολέμησε για τον κόκκινο στρατό του Μάο, όταν αυτός πραγματοποίησε τη Μεγάλη Πορεία (1934-5). Ο Wang υπηρέτησε στον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό της Κίνας σε ηλικία μόλις 15 ετών. Έγινε μέλος του Κομουνιστικού Κόμματος το 1976 και το 2007 συμμετείχε στο 17ο Συνέδριο του Κομουνιστικού Κόμματος της Κίνας. Έπειτα από 17 χρόνια στον στρατό αποφάσισε να αλλάξει επαγγελματικό προσανατολισμό και στράφηκε επιχειρήσεις. Έτσι το 1988, ίδρυσε μια εταιρεία ακινήτων στη βορειοανατολική πόλη Ντάλιαν. Αυτή η μικρή επιχείρηση, ξεκίνησε με κεφάλαιο 80.000 δολαρίων το οποίο προερχόταν από δανεικά. Μέσα σε λίγο καιρό κατάφερε να μετατρέψει αυτή τη μικρή εταιρεία σε έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς γίγαντες του κόσμου.

Η εταιρεία του, η Dalian Wanda ξεκίνησε με την εμπορική ανάπτυξη ακίνητων περιουσιών, την οικοδόμηση πλατειών, καταστημάτων και ξενοδοχείων. Σήμερα, η πολυεθνική εταιρεία διαχειρίζεται 71 εμπορικά κέντρα, 38 ξενοδοχεία πέντε αστέρων, 6.000 αίθουσες κινηματογράφου, 57 πολυκαταστήματα και 63 μαγαζιά καραόκε.

wang6

Επίσης, μέσω της εταιρείας του, ο Wang κατέχει πλειοψηφικό μερίδιο της Sunseeker International Ltd, της βρετανικής εταιρείας με γιοτ που δημιουργεί σκάφη για τις ταινίες του James Bond.

Τον Ιανουάριο η Dalian Wanda Group εξαγόρασε για 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια την αμερικανική κινηματογραφική εταιρεία και τις τηλεοπτικές παραγωγές Legendary Entertainment. Το ενδιαφέρον του κινέζου κροίσου δεν περιορίζεται στη Κίνα. Έχει γίνει γνωστός και για μία σειρά από εξαγορές στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων του διοργανωτή των διαγωνισμών ακραίας αντοχής Ironman, της ελβετικής εταιρείας γίγαντα του αθλητικού μάρκετινγκ Infront Sports & Media ενώ κατέχει το 20% των μετοχών της Ατλέτικο Μαδρίτης. Ωστόσο η εξαγορά το 2012 της κινηματογραφικής αλυσίδας AMC Entertainment Holdings αντί 2,6 δισ. δολαρίων ήταν αυτή που τον έβαλε δυναμικά στο επιχειρηματικό προσκήνιο.

Εργασία, στρατιωτική πειθαρχία, ενδυματολογικός κώδικας και καραόκε

Είναι υπέρμαχος της σιδηράς πειθαρχίας, ιδιαίτερα στο γραφείο. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η θητεία του στον κινεζικό στρατό άσκησε μεγάλη επιρροή στην αυστηρή προσωπικότητα που παρουσιάζει εντός και εκτός επαγγελματικού χώρου και αποδείχθηκε ιδιαίτερα χρήσιμη στην επαγγελματική του πορεία.  Ο ίδιος εργάζεται σκληρά, αδιάκοπα χωρίς ρεπό: 13 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα και 30 μέρες το μήνα. Στις επιχειρήσεις του επιβάλλει έναν συντηρητικό ενδυματολογικό κώδικα που είναι απαράβατος κανόνας. Οι εργαζόμενοι, που τον παραβιάζουν απλά πληρώνουν πρόστιμο. Ωστόσο δεν διστάζει να τσαλακωθεί, όταν και όποτε χρειαστεί. Σε ετήσια εταιρική συγκέντρωση ο Wang δεν δίστασε να πάρει το μικρόφωνο και να τραγουδήσει τη ροκ μπαλάντα «Fake Monk» του Cui Jian, του πιο αγαπημένου ροκ τραγουδιστή της Κίνας, μπροστά στους υπαλλήλους του και σε χιλιάδες καλεσμένους. Ο μεγιστάνας ντυμένος με το χαρακτηριστικό μαύρο κοστούμι του είναι περιτριγυρισμένος από χορεύτριες ενώ ξεδιπλώνει το ταλέντο του.

Συμβουλές επιτυχίας

Ο δισεκατομμυριούχος Wang Jianlin, δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να μοιραστεί τα μυστικά επιτυχίας του. Στο τελευταίο του βιβλίο, το οποίο είναι μία συλλογή από δημόσιες ομιλίες του, δίνει μερικές χρήσιμες συμβουλές που ακολούθησε ο ίδιος για να φτάσει η εταιρεία Dalian Wanda στην κορυφή.

1. Σκληραγωγηθείτε στον στρατό

Ο Wang Jianlin κατετάγη στον κινεζικό στρατό το 1970. Η εξαντλητική του εκπαίδευση περιελάμβανε πολύωρες πεζοπορίες μέσα από τα χιονισμένα κινεζικά βουνά. «Στερούμασταν τα πάντα. Όταν ήμαστε στα χιόνια, έπρεπε να σκάψουμε τη δική μας τρύπα για να περάσουμε τη νύχτα», θυμάται ο ίδιος και προσθέτει: «Αυτή η εμπειρία μου γέννησε το μαχητικό πνεύμα και την επιθυμία να αγωνίζομαι μέχρι τέλους».

2. Διαφοροποίηση και καινοτομία

«Το κλειδί είναι να καταλάβουμε πώς μπορούμε να διαφοροποιήσουμε τον εαυτό μας από τους άλλους και πώς μπορούμε να είμαστε καινοτόμοι», σημειώνει ο κινέζος δισεκατομμυριούχος

3. Μείνετε κοντά στην κινεζική ηγεσία

Ο Wang Jianlin συνεργάζεται μόνο με μια κινεζική κρατική επιχείρηση για τις κατασκευαστικές του δραστηριότητες και προσπάθησε πάντα να ευθυγραμμίζει τις επιχειρηματικές της προτεραιότητες βάσει των αναγκών του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος.

4. Γίνε το νούμερο ένα

«Δεν υπάρχει τίποτα το κακό στο να είσαι το νούμερο ένα παγκοσμίως. Αλλά μέρος αυτής της επιτυχίας βασίζεται στο να καταφέρει κανείς να περάσει στους εργαζόμενους του τις φιλοδοξίες και τους στόχους του».

5. Μην διαβάζετε βιβλία εταιρικής φιλοσοφίας

«Ένα από τα πιο καθοριστικά στοιχεία της επιτυχίας μου είναι ότι ποτέ δεν είχα τυφλή εμπιστοσύνη στα βιβλία», εξηγεί ο κινέζος επιχειρηματίας και προσθέτει: «Δεν μπορείς απλά να αντιγράψεις τα μοντέλα που έχουν αποδειχθεί επιτυχή από άλλους επιχειρηματίες».

Το κινεζικό Χόλιγουντ ή απλά το Chollywood

Ο Wang είναι υπέρμετρα φιλόδοξος. Ένας από τους βασικούς στόχους του είναι να αποκτήσει ισχυρό ρόλο στον πολιτιστικό τομέα και να μετατρέψει την Dalian Wanda σε έναν παγκόσμιο κολοσσό ψυχαγωγίας.

Άλλωστε, δημοσιεύματα θέλουν την εταιρεία-κολοσσό να επενδύει πάνω από 3 δισ. ευρώ για πρότζεκτ θεματικού πάρκου κοντά στο Παρίσι, έτσι ώστε να ανταγωνιστεί ευθέως της Disneyland. Η EuropaCity θα χτιστεί 10 χλμ. βορειοδυτικά από την γαλλική πρωτεύουσα και θα είναι το μεγαλύτερο πρότζεκτ επενδύσεων στην Ευρώπη μέχρι σήμερα, με το θεματικό πάρκο να περιβάλλεται από ξενοδοχείο, μαγαζιά, και κέντρα συγκεντρώσεων.

Ο κινέζος επιχειρηματίας επιθυμεί να αυξήσει τα ετήσια έσοδα του ομίλου του σε 100 δισ. δολάρια ως το 2020. Ποτέ δεν έκρυψε τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του κυρίως για την αμερικανική αγορά. Έχει κάνει γνωστό ότι θα κατασκευάσει στο Σικάγο ουρανοξύστη 89 πατωμάτων επενδύοντας κοντά στο ένα δισ. δολάρια. Στο συγκεκριμένο κτίριο, θα στεγαστούν διαμερίσματα και ένα πολυτελές ξενοδοχείο 240 δωματίων, και αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του το 2018.

Δεν είναι παραγωγός ταινιών, δεν ξέρει από κινηματογράφο. Γνωρίζει, όμως, από επενδύσεις – μαμούθ. Ποιος μπορεί άλλωστε να ξεχάσει το ύψους 8 δισ. δολαρίων σχέδιο που παρουσίασε τον Σεπτέμβριο του 2013 για μια «πόλη του κινηματογράφου» κάτι δηλαδή σαν το Χόλιγουντ των Κινέζων ή αλλιώς το Chollywood.

wang5

Περιστοιχισμένος τότε από σταρ του Χόλιγουντ όπως ο Leonardo DiCaprio, η Nicole Kidman και πολλοί άλλοι, είχε ανακοινώσει ότι το έργο θα ολοκληρωθεί, το 2017 και το «Oriental Movie Metropolis» θα περιλαμβάνει 20 στούντιο, ανάμεσα στα οποία το πρώτο υποβρύχιο στούντιο στον κόσμο, ένα συνεδριακό και εκθεσιακό συγκρότημα, ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο και επτά ξενοδοχεία καθώς κι ένα γιοτ κλαμπ με 30 θέσεις πλεύρισης σκαφών.

wang4

Η Ατλέτικο Μαδρίτης και η συμφωνία με την FIFA

Ο κινεζικός όμιλος Wanda Group έχει παρεισφρήσει και στον αθλητισμό. Κατέχει το 20% των μετοχών της Ατλέτικο Μαδρίτης και μάλιστα θα βάλει το όνομά του στο προπονητικό κέντρο της ομάδας, το οποίο βρίσκεται στα προάστια της Μαδρίτης και θα ονομάζεται «Ciudad Deportiva Wanda Atlético de Madrid». Μάλιστα η επιγραφή θα είναι και στα ισπανικά και στα κινέζικα! Τέλος αξίζει να αναφέρουμε πως πρόσφατα η Wanda Group έκλεισε μία μοναδική συμφωνία με την FIFA, η οποία για πρώτη φορά έβαλε κινέζο χορηγό στο διεθνές της πρόγραμμα. Όπως όλα δείχνουν η Wanda Group προτίθεται να έχει ηγετικό ρόλο στην προσπάθεια διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2030 στην Κίνα.

wang3

«Ως συνεργάτες της FIFA, η Wanda Group θα είναι σε θέση να παίξει ένα ρόλο στη διαδικασία που οδηγεί στην ανάθεση των αθλητικά γεγονότων όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο, γεφυρώνοντας το χάσμα με το διεθνές ποδόσφαιρο και επιτρέποντας στους Κινέζους να ακουστεί η φωνή τους,» δήλωσε Wang κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο.