Η Μαρτίν Ομπρί, κόρη του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Ντελόρ και υποψήφια για τις προκριματικές εκλογές του γαλλικού Σοσιαλιστικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2012, έλαβε την υποστήριξη του πατέρα της, ο οποίος δήλωσε σήμερα ότι «είναι η καλύτερη για να αντιμετωπίσει τον Νικόλα Σαρκοζί».

«Της είπα ότι αν μπορώ να δώσω ένα χεράκι θα το κάνω, επειδή θεωρώ ότι η κόρη μου είναι η καλύτερη και πρέπει να την υποστηρίξουμε», δήλωσε ο πρώην υπουργός του προέδρου Φρανσουά Μιτεράν στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο iTele.

«Είναι η καλύτερη γιατί έχει κυβερνητική εμπειρία, έχει ευρεία γνώση των θεμάτων, μια προσωπική γενναιοδωρία πέρα από οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε, και ως εκ τούτου είναι η καλύτερη για να αντιμετωπίσει τον Σαρκοζί», πρόσθεσε.

Η Μαρτίν Ομπρί, 61, πρόσφατα αποχώρησε από το αξίωμα της πρώτης γραμματέως του PS για να κάνει την εκστρατεία της για τις προκριματικές. Η δήμαρχος της Λιλ (βόρεια), υστερεί στις δημοσκοπήσεις του Φρανσουά Ολάντ, 57 ετών, προκατόχου της στην κεφαλή του κόμματος.

Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, πρώην υποψήφια των σοσιαλιστών για τις προεδρικές του 2007, που ηττήθηκε στο δεύτερο γύρο από τον Νικολά Σαρκοζί, είναι τελικά το αουτσάιντερ στον αγώνα αυτό όπου συμμετέχουν τρεις ήσσονες υποψήφιοι από το PS και ο πρόεδρος ενός μικρού σχηματισμού συμμάχου του κόμματος.

Το PS, το οποίο πραγματοποιεί για πρώτη φορά προκριματικές εκλογές αμερικάνικου στιλ, για να ορίσει τον υποψήφιό του για την προεδρία, ελπίζει να προσελκύσει πάνω από ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους σε αυτή την σε δυο γύρους εκλογή που θα είναι ανοικτή σε όλους τους υποστηρικτές της αριστεράς.

Ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, του οποίου η δημοτικότητα παραμένει στάσιμη σε πολύ χαμηλά επίπεδα, θα πρέπει οπωσδήποτε να κατέβει το 2012 ως υποψήφιος του κόμματος του UMP (δεξιά). Αλλά οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τον φέρνουν να ηττάται στον δεύτερο γύρο από τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών, είτε είναι η Μαρτίν Ομπρί ή ο Φρανσουά Ολάντ.