Εικόνες που σου προκαλούν τη διάθεση να το… ρίξεις στο διάβασμα είναι αυτές που ακολουθούν. Τεράστια ράφια γεμάτα βιβλία, αίθουσες με ιστορία ετών ή και σύγχρονοι μινιμάλ χώροι, σε κάθε περίπτωση οι παρακάτω εικόνες από βιβλιοθήκες της Βρετανίας θα προκαλέσουν από ενδιαφέρον μέχρι και λίγη ζήλια.
Στις πι εντυπωσιακές βιβλιοθήκες της Βρετανίας συγκαταλέγονται αναμφίβολα αυτές της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ.
Η βιβλιοθήκη Codrington ολοκληρώθηκε το 1851 και τα γλυπτά από λευκό μάρμαρο κάνουν έντονη αντίθεση με τις σειρές των σκούρων ραφιών.
Μεγαλοπρέπεια είναι η λέξη που χαρακτηρίζει και το Radcliffe Camera, το μεγάλο κυλινδρικό κτήριο με τον θόλο που χτίστηκε από τον James Gibbs μεταξύ 1737 και 1749.
Οι λάτρεις των παλαιών βιβλίων θα απολαύσουν το Duke Humfrey’s, το παλαιότερο αναγνωστήριο στην Bodleian Library της Οξφόρδης.
Στο Κέιμπριτζ, η βιβλιοθήκη Wren του Trinity College περιλαμβάνει μεγάλη συλλογή από 70.000 βιβλία τυπωμένα προ του 1820.
Στο Μάντσεστερ η γοτθική αρχιτεκτονική της John Rylands Library, που άνοιξε στα 1900, την κάνει να ξεχωρίζει.
Στην ίδια πόλη, το Κεντρικό αναγνωστήριο στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Μάντσεστερ φωτίζεται από τον θόλο της αλλά και τα υπέροχα Art Deco φωτιστικά της.
Η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Λίβερπουλ άνοιξε εκ νέου το 2013 ύστερα από τρία χρόνια και 55 εκατ. λίρες που δόθηκαν για την ανακαίνισή της, με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αγνώριστη.
Εξαιρετικό χώρο μελέτης- αναγνωστήριο- διαθέτει και το Βρετανικό Μουσείο. Ανακαινίστηκε το 1997 και άνοιξε τις πύλες του σε όλους τους επισκέπτες του μουσείου το 2000.
Εντυπωσιακή είναι και η British Library που διαθέτει ένα αντίτυπο από κάθε βιβλίο που κυκλοφορεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία. Μέσα στη βιβλιοθήκη αυτή βρίσκεται η King’s Library με χιλιάδες σπάνια βιβλία, ανάμεσά τους τόμοι που ανήκουν στον Βασιλέα Γεώργιο τον Γ’.
Στο Μπέρμιγχαμ η καταπληκτική βιβλιοθήκη της πόλης εκτιμάται πως κόστισε 188,8 εκατ. λίρες. Το 2014 προσέλκυσε 2.414.860 επισκέπτες!