Απόφαση για την αποστολή αστυνομικής δύναμης του ΟΗΕ στο Μπουρούντι, ώστε να αντιμετωπιστεί η έκρηξη της βίας στη χώρα, υιοθέτησε ομόφωνα το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού.
Η απόφαση, που προετοίμασε η Γαλλία, αναθέτει στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Μπαν Γκι-μουν να καταρτίσει μέσα στο προσεχές δεκαπενθήμερο κατάλογο επιλογών για την ανάπτυξη αστυνομικής δύναμης, σε συντονισμό με την κυβέρνηση του Μπουρούντι και την Αφρικανική Ένωση.
«Χρειαζόμαστε τα Ηνωμένα Έθνη να αποκτήσουν μεγαλύτερη παρουσία επί του πεδίου», επισήμανε ο Φρανσουά Ντελάτρ, ο πρεσβευτής της Γαλλίας στον ΟΗΕ, απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Η απόφαση αυτή θα συμβάλει η διεθνής κοινότητα «να αντιδράσει γρήγορα για να αποφευχθούν τα χειρότερα», συνέχισε.
Ήταν αβέβαιο εάν θα γινόταν η ψηφοφορία, λόγω των επιφυλάξεων των ΗΠΑ, που εκτιμούσαν ότι το ΣΑ δεν είχε επαρκή χρόνο για να μελετήσει το κείμενο. Ο πρεσβευτής της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη Λίου Τζεϊγί, ο οποίος ανέλαβε την εναλλασσόμενη προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας τον Απρίλιο, έλεγε νωρίς το απόγευμα πως δεν προέβλεπε ότι θα γινόταν ψηφοφορία. Τελικά η ψηφοφορία προγραμματίστηκε μια ώρα πριν διεξαχθεί, σημάδι ότι υπήρξαν δύσκολες διαπραγματεύσεις.
Η Ουάσινγκτον ανησυχούσε για τις ασαφείς διατυπώσεις του σχεδίου απόφασης, που καλούσε τον ΟΗΕ να συνδράμει το Μπουρούντι όσον αφορά τον «αφοπλισμό, της ασφάλεια και το κράτος δικαίου». Στην τελική διατύπωση της απόφασης αντιθέτως δεν γίνεται αναφορά στον «αφοπλισμό», λόγω των ενστάσεων των ΗΠΑ, που επισήμαναν την εκστρατεία της κυβέρνησης να αφοπλίσει ιδίως μέλη της αντιπολίτευσης. Η Ουάσινγκτον ήθελε επίσης να αποφευχθεί η στενή σύνδεση του ΟΗΕ με τις δυνάμεις ασφαλείας του Μπουρούντι, που έχουν κατηγορηθεί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι βιαιότητες στο Μπουρούντι εγείρουν φόβους για ωμότητες μεγάλης κλίμακας, όπως εκείνες που είχαν οδηγήσει στη γενοκτονία στη γειτονική Ρουάντα, το 1994. Το Μπουρούντι και η Ρουάντα έχουν παρόμοια εθνοτική σύνθεση.
Στην απόφαση δεν δίνεται καμιά διευκρίνιση για το μέγεθος της αστυνομικής δύναμης που θα αναπτυχθεί στο Μπουρούντι. Κατά τον πρεσβευτή της χώρας αυτής στον ΟΗΕ Άλμπερτ Σινγκίρο, ενδέχεται να αναπτυχθούν από 20 ως 30 άοπλοι αστυνομικοί σε ρόλο «ειδικών και παρατηρητών». «Για την κυβέρνηση του Μπουρούντι είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια διεθνή παρουσία ώστε να υπάρχει διαφάνεια», ανέφερε ο Σινγκίρο πριν από την ψηφοφορία.
Στο Μπουρούντι ξέσπασε πριν από περίπου έναν χρόνο μια βαθιά πολιτική κρίση, λόγω της απόφασης του προέδρου Πιερ Ενκουρουζίζα να διεκδικήσει και τρίτη θητεία — την εξασφάλισε τον Ιούλιο. Στα βίαια επεισόδια που ακολούθησαν έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 439 άνθρωποι, ενώ τουλάχιστον 250.000 άλλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Σε μια συνεδρίαση του ΣΑ την περασμένη εβδομάδα, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν είχε υπογραμμίσει πως οι καταγγελίες για βασανιστήρια στο Μπουρούντι αυξάνονται συνεχώς από την αρχή της χρονιάς και είχε εκτιμήσει πως οι πολίτες της χώρας ζουν υπό καθεστώς «τρόμου».
Τον Ιανουάριο, τα Ηνωμένα Έθνη είχαν ανακοινώσει πως έχουν καταγραφεί ομαδικοί βιασμοί γυναικών σε έρευνες σε σπίτια υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, καθώς και ότι συγκέντρωσαν καταθέσεις περί ομαδικών τάφων στη χώρα.