Ανήλικοι ηλικίας από 15 έως 18 ετών, οι οποίοι βρίσκονταν στη φυλακή, επειδή είχαν πετάξει πέτρες εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας αφέθηκαν ελεύθεροι από τις τουρκικές αρχές. Αρκετά από τα παιδιά, που είναι κουρδικής καταγωγής, βρίσκονταν πίσω από τα σίδερα για αρκετά χρόνια. Οι αρχές της γειτονικής μας χώρας ξεκίνησαν να τα απελευθερώνουν καθώς την Κυριακή τέθηκε σε εφαρμογή ένας νέος νόμος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

Πέντε ανήλικοι, ηλικίας 15 έως 18 ετών, αφέθηκαν ελεύθεροι στο Μαρντίν, δύο στη Μερσίνα και τουλάχιστον οχτώ στα Άδανα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε την Πέμπτη ένα νόμο που περιορίζει τη φυλάκιση παιδιών που πετούν πέτρες εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, ένας νόμος που αφορά κυρίως την κουρδική κοινότητα της Τουρκίας.

Ο νέος νόμος προβλέπει τη χορήγηση αμνηστίας στους νέους που εκτίουν ήδη ποινή και καθιστά εφεξής δυσκολότερη τη φυλάκιση των νέων που συλλαμβάνονται κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, εξηγεί ο κουρδικής καταγωγής βουλευτής, Μπένγκι Γιλντίζ.