Η Γερμανία και η Γαλλία επέκριναν σήμερα το Ισραήλ για την κατάσχεση μεγάλων εκτάσεων γης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, με τις κυβερνήσεις των δύο ευρωπαϊκών χωρών να τονίζουν ότι αυτές οι ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και έρχονται σε αντίθεση με την λύση των δύο κρατών.

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε χθες ότι πήρε την κατοχή 2.340 στρεμμάτων στη στρατηγικής σημασίας κοιλάδα του Ιορδάνη στη Δυτική Όχθη, στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη. Η κατάληψη αυτή είναι η μεγαλύτερη κατάσχεση γης που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με το ισραηλινό κίνημα Ειρήνη Τώρα.

«Αυτή η απόφαση στέλνει ένα λάθος μήνυμα σε μια λάθος χρονική περίοδο», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας με ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Ιδιαίτερα με την παρούσα τεταμένη κατάσταση, και οι άλλες πλευρές στην σύγκρουση στην Μέση Ανατολή καλούνται να προβούν σε πρωτοβουλίες αποκλιμάκωσης και να αναζητήσουν τρόπους που οδηγούν σε μια επειγόντως αναγκαία επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων», σημειώνεται.

Στο Παρίσι, ο εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ, Ρομέν Ναντάλ εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» της Γαλλίας που προκάλεσε η ισραηλινή απόφαση.

«Οι εποικισμοί αποτελούν μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου και συγκρούονται με τις δεσμεύσεις που έχουν λάβει οι ισραηλινές αρχές απέναντι στην λύση των δύο κρατών», δήλωσε ο Ναντάλ.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν απαίτησε χθες από το Ισραήλ να πάρει πίσω την απόφασή του.

Οι Παλαιστίνιοι τονίζουν πως οι εποικιστικές δραστηριότητες του Ισραήλ αποτελούν έναν από τους λόγους της κατάρρευσης των ειρηνευτικών συνομιλιών που είχαν πραγματοποιηθεί το 2014 υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και το ξέσπασμα της βίας τους τελευταίους μήνες έχει εξανεμίσει τις ελπίδες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο προσεχές μέλλον.

«Όλοι οι άνθρωποι στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη έχουν το δικαίωμα να ζουν σε καθεστώς ειρήνης και ασφάλειας. Μόνο μια ξεκάθαρη πολιτική προοπτική για μια βιώσιμη λύση δύο κρατών μπορεί να εγγυηθεί μακροπρόθεσμα αυτό», ανέφερε το γερμανικό ΥΠΕΞ.

Ο επικεφαλής των παλαιστίνιων διαπραγματευτών Σάεμπ Ερεκάτ ζήτησε χθες από τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ για να σταματήσει τις κατασχέσεις εδαφών. Οι περισσότερες χώρες θεωρούν ότι η εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι παράνομη και αποτελεί εμπόδιο για την ειρήνη.