Στη φυλακή οδηγήθηκαν τα μέλη μιας συμμορίας παππούδων, που πραγματοποίησε ένα θρασύτατο ριφιφί πέρσι στη συνοικία των κοσμηματοπωλών στο Λονδίνο. Οι κατηγορούμενοι, καταδικάστηκαν για μια από τις μεγαλύτερες διαρρήξεις στην ιστορία της Βρετανίας.
Την ώρα που οι συνταξιούχοι διαρρήκτες καταδικάζονταν για το ριφιφί, πέρσι το Πάσχα στο κτίριο των θυρίδων ασφαλείας του Χάτον Γκάρντεν, η αστυνομία επαναλάμβανε την έκκλησή της για τον εντοπισμό ενός μυστηριώδους προσώπου, του αποκαλούμενου «Μπάζιλ», που θεωρείται εκ των εγκεφάλων της υπόθεσης. Οι αρχές αναζητούν επίσης ακόμη μεγάλο μέρος της λείας.
«Είναι σαφές ότι η διάρρηξη αυτή βρίσκεται από μόνη της σε μια δική της κλίμακα, όσον αφορά τη φιλοδοξία, τον λεπτομερή σχεδιασμό, το επίπεδο της προετοιμασίας και την οργάνωση της ομάδας που τη διέπραξε, αλλά επίσης και σε ό,τι αφορά την αξία των κλοπιμαίων», είπε ο δικαστής Κρίστοφερ Κιντς.
Στις 2 Απριλίου 2015 οι «παππούδες» συναντήθηκαν στο κτίριο των θυρίδων ασφαλείας και ο «Μπάζιλ» τους οδήγησε στο εσωτερικό του. Μπήκαν από το φρεάτιο του ανελκυστήρα και κατέβηκαν στο θησαυροφυλάκιο όπου χρησιμοποίησαν βαριά μηχανήματα για να τρυπήσουν τον χοντρό, τσιμεντένιο τοίχο. Η πρώτη προσπάθειά τους απέτυχε και έτσι επέστρεψαν την επόμενη ημέρα, οπότε κατάφεραν να διαρρήξουν 73 θυρίδες και να κλέψουν χρυσό, ασήμι, διαμάντια και κοσμήματα αξίας 14 εκατομμυρίων λιρών.
Ο Τζον Κόλινς, 75 ετών, ο Τέρι Πέρκινς, 67 ετών, ο Ντάνιελ Τζόουνς, 59 ετών και ο Ουίλιαμ Λίνκολν, 60 ετών, καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 7 ετών ενώ ο 59χρονος Καρλ Γουντ σε κάθειρξη 6 ετών. Ο νεότερος όλων, ο 49χρονος Χιου Ντόιλ, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 21 μηνών με αναστολή.
Ο Μπράιαν Ρίντερ, ο 76χρονος που θεωρείται «αρχηγός» της συμμορίας ασθενεί βαριά και το δικαστήριο δεν αποφάσισε σήμερα την ποινή του. Ο Ρίντερ είχε χρησιμοποιήσει την κάρτα δωρεάν μετακινήσεων με τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τα άτομα τρίτης ηλικίας προκειμένου να μεταβεί στο σημείο της διάρρηξης.
Πολλά από τα μέλη της συμμορίας είχαν βεβαρημένο ποινικό μητρώο: ο Ρίντερ είχε καταδικαστεί για τη διάρρηξη, το 1983, στο θησαυροφυλάκιο της Brink’s-Mat, στο Αεροδρόμιο Χίθροου, όταν κλάπηκαν ράβδοι χρυσοί αξίας 26 εκατομμυρίων λιρών.
Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι τα δύο τρίτα της λείας από το ριφιφί στο Χάτον Γκάρντεν δεν έχουν βρεθεί ακόμη και οι αρχές δίνουν αμοιβή 20.000 λιρών για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη και την καταδίκη του «Μπάζιλ».