Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας απέρριψε σήμερα ως αντισυνταγματικές τις βασικές διατάξεις του νέου νόμου που αφορά τη λειτουργία του, ενός νόμου που υιοθετήθηκε από τη συντηρητική κυβέρνηση και έχει ήδη προκαλέσει νομικές επιπλοκές στη χώρα.

Η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα αναγνωρίσει την απόφαση του Δικαστηρίου η οποία, όπως υποστηρίζει, λαμβάνεται κατά παράβαση του νέου νόμου. Κατά συνέπεια, θα αρνηθεί να την δημοσιεύσει στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης.

Στο σκεπτικό της απόφασης, ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Αντρέι Ρεπλίνσκι, ανέφερε ότι πολλά άρθρα του αμφιλεγόμενου νόμου είναι αντίθετα με το σύνταγμα της Πολωνίας. Ο νόμος της 22ας Δεκεμβρίου 2015 «παρεμποδίζει την αδιάβλητη και ορθή λειτουργία ενός συνταγματικού οργάνου, όπως είναι το Συνταγματικό Δικαστήριο, παρεμβαίνοντας στην ανεξαρτησία του και στο διαχωρισμό του από τις άλλες εξουσίες, παραβιάζοντας έτσι και τις αρχές του κράτους δικαίου», τόνισε ο Ρεπλίνσκι στην ανοιχτή συνεδρίαση του σώματος.

Εδώ και αρκετές ημέρες στελέχη του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) δηλώνουν ότι το Δικαστήριο δεν έχει το δικαίωμα να αποφανθεί σχετικά με τον νόμο που τροποποιεί τη λειτουργία του. Σύμφωνα όμως με την αντιπολίτευση, με το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολωνίας, τον Συνήγορο του Πολίτη και πολλούς ειδικούς, διάφορες διατάξεις του νέου νόμου θα οδηγήσουν σε παράλυση τις εργασίες του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

«Η ανακοίνωση που θα παρουσιαστεί από ορισμένους δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου δεν θα είναι απόφαση, με τη νομική έννοια του όρου», δήλωσε την Τρίτη η πρωθυπουργός, Μπεάτα Σίντλο. «Δεν μπορώ κατά συνέπεια να παραβιάσω εγώ το Σύνταγμα, δημοσιεύοντας αυτό το κείμενο» στην εφημερίδα της κυβέρνησης, πρόσθεσε.