Οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλει ότι η Ουγγαρία στοχεύει στο να αναγκάσει τους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν την χώρα- η ουγγρική κυβέρνηση σχεδιάζει περικοπές στα επιδόματα των προσφύγων και να μειώσει δραματικά τον χώρο που τους διαθέτει στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που δημοσίευσε σήμερα η κυβέρνηση, από την 1η Απριλίου σε όσους έχει χορηγηθεί ενός είδους προστασία ή άσυλο θα επιτρέπεται η διαμονή σε έναν καταυλισμό μονάχα για ένα μήνα, σε αντίθεση με τους δύο μήνες που προβλέπεται σήμερα.
Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι ο μεγαλύτερος χώρος που θα διατίθεται στα κέντρα φιλοξενίας θα πρέπει να είναι όμοιος με εκείνον των φυλακών.
Η κυβέρνηση, η οποία έχει υιοθετήσει σκληρές πολιτικές απέναντι στην προσφυγική κρίση, θα καταργήσει επιπλέον κάποια επιδόματα, όπως για παράδειγμα τα επιδόματα για την εκπαίδευση, από εκείνους στους οποίους χορηγείται προστασία.
«Ο βασικός στόχος της επιβολής αυστηρότερων μέτρων είναι να περικοπούν τα κοινωνικά επιδόματα για τους αιτούντες άσυλο και εκείνους που λαμβάνουν διεθνή προστασία» επισημαίνει η κυβέρνηση, σημειώνοντας επιπλέον ότι αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στο να αποτραπούν οι οικονομικοί μετανάστες από το να αναζητήσουν άσυλο στην Ουγγαρία με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής.
Πέρσι, σε μόλις 508 αιτούντες άσυλο χορηγήθηκε κάποιου είδους προστασία στην Ουγγαρία, περιλαμβανομένου του ασύλου, σύμφωνα με τα στοιχεία του γραφείου μετανάστευσης.
Η Ουγγρική Επιτροπή του Ελσίνκι, μια μη κυβερνητική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σημειώνει ότι οι νέοι κανονισμοί θα εξαλείψουν με αποτελεσματικότητα το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης των προσφύγων στην Ουγγαρία και θα τους ωθήσουν προς άλλες χώρες.
«Η ρύθμιση αυτή αποκαλύπτει την πρόθεση της ουγγρικής κυβέρνησης: καμία βοήθεια για την ενσωμάτωση (δεν πρόκειται να παράσχει) το Κράτος στην Ουγγαρία» δήλωσε η Μάρτα Παρντάβι, συμπρόεδρος της Επιτροπής του Ελσίνκι. Η ίδια υπογράμμισε ότι το μέτρο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αποτρεπτικός παράγοντας για τους ανθρώπους που συνεχίζουν να καταφθάνουν στην Ουγγαρία, παρά τον φράκτη που υψώθηκε.
«Εάν αυτοί οι άνθρωποι δεν λάβουν κάποιου είδους βοήθεια πέραν της αναγνώρισης κάποιου καθεστώτος (προστασίας) εκείνοι… μπορούν μόνο να εμπιστευτούν το σύστημα αρωγής των αστέγων» πρόσθεσε η ίδια.