Μερική άρση της κυκλοφορίας τίθεται σε ισχύ από αύριο στην νοτιοανατολική πόλη Τσιζρέ της Τουρκίας εξαιτίας των βίαιων συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των κούρδων ανταρτών.
«Η απαγόρευση της κυκλοφορίας δεν θα ισχύει καθημερινά από τις 5.00 το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) έως τις 19:30 και θα παραμείνει σε ισχύ από τις 19:30 έως τις 5.00», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κυβερνείο της επαρχίας της Σιλώπης, στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Ο τουρκικός στρατός και η αστυνομία απέκλεισαν στις 14 Δεκεμβρίου 2015 όλους τους δρόμους που οδηγούν στην Τσιζρέ, μια πόλη 120.000 κατοίκων κοντά στα σύνορα με τη Συρία και το Ιράκ, ώστε να εκδιώξουν τους υποστηρικτές του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν οι οποίοι ανέγειραν οδοφράγματα και έσκαψαν χαρακώματα κηρύσσοντας την «αυτονομία» τους από το τουρκικό κράτος.
Οι σφοδρές συγκρούσεις με βαρέα όπλα έχουν προκαλέσει πολλά θύματα και στα δύο στρατόπεδα.
Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό της κατάστασης που εξέδωσε στις 26 Φεβρουαρίου το γενικό επιτελείο του τουρκικού στρατού, 666 «τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν» (σκοτώθηκαν) στην Τσιζρέ. Δεκάδες στρατιώτες και αστυνομικοί έχασαν επίσης τη ζωή τους.
Από την πλευρά του, το τουρκικό Ίδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (TIHV) ανέφερε την περασμένη εβδομάδα πως τουλάχιστον 178 άμαχοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων.
Ο επικεφαλής του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς, κατηγόρησε την τουρκική ισλαμο-συντηρητική κυβέρνηση ότι διέπραξε «σφαγή» στην Τσιζρέ, κάτι το οποίο διέψευσαν κατηγορηματικά οι αρχές.
Ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Αλά ανακοίνωσε στις 11 Φεβρουαρίου την «επιτυχία» των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Τσιζρέ, που έχει γίνει σύμβολο της επανάληψης των συγκρούσεων, το περασμένο καλοκαίρι, ανάμεσα στο καθεστώς και το PKK στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Κούρδοι.
Οι συγκρούσεις είχαν ως αποτέλεσμα την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών που διεξάγονταν ανάμεσα στην κυβέρνηση του νυν προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των κούρδων ανταρτών από το φθινόπωρο του 2012. Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη σύγκρουση από το 1984.