Έπειτα από 94 ημέρες αποχής από τη λήψη τροφής, ο παλαιστίνιος δημοσιογράφος Μοχάμεντ αλ-Κικ, δέχτηκε σήμερα να τερματίσει την απεργία πείνας, όπως ανακοίνωσε η Λέσχη Παλαιστινίων Κρατουμένων.

«Βρέθηκε συμφωνία για να τερματιστεί η διοικητική κράτησή του στις 21 Μαΐου και να μην ανανεωθεί», ανακοίνωσε η Λέσχη που υπερασπιζόταν τον Κικ από τότε που ο δημοσιογράφος άρχισε την απεργία του.

Ο Κικ διαμαρτυρόταν για τη διοικητική κράτησή του, ένα εξωδικαστικό μέτρο που επιτρέπει στο Ισραήλ να θέτει υπό κράτηση υπόπτους χωρίς δίκη ή απαγγελία κατηγορίας για περίοδο έξι μηνών η οποία μπορεί να ανανεώνεται επ΄αόριστον.

«Σταματά σήμερα την απεργία πείνας του», αναφέρει η Λέσχη αλλά «θα παραμείνει μέσα στο νοσοκομείο της (ισραηλινής πόλης) Αφούλα για να λάβει την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη», μέχρι τις 21 Μαΐου.

Πολλές συνομιλίες είχαν διεξαχθεί μεταξύ των υπερασπιστών του Κικ και της ισραηλινής δικαιοσύνης ώστε ο δημοσιογράφος να μεταφερθεί σε παλαιστινιακό νοσοκομείο, καθώς στην οικογένειά του, η οποία κατάγεται από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, δεν είχε επιτραπεί να τον επισκεφθεί στην Αφούλα, στο βόρειο Ισραήλ.

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι πλευρές σήμερα προβλέπει τις επισκέψεις αυτές, ανακοίνωσε η οικογένεια του Κικ.

«Σήμερα, αυτή την ευλογημένη Παρασκευή σάς ανακοινώνουμε ότι η βούληση του δημοσιογράφου Μοχάμεντ αλ-Κικ υπερίσχυσε», δήλωσε η σύζυγός του, η Φάιχα Σάλαχ, σε συνέντευξη Τύπου στη Ντούρα, το χωριό που γεννήθηκε ο σύζυγός της κοντά στη Χεβρώνα, στο νότιο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης

Οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας κατηγορούν τον ρεπόρτερ του σαουδαραβικού δικτύου αλ-Ματζντ ότι ανήκει στο ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς. Ο Κικ δηλώνει ότι το μόνο στο οποίο επιδίδεται είναι η δημοσιογραφία.