Ήταν μία από τις σημαντικότερες σχεδιάστριες μόδας όλων των εποχών. Ήταν όμως και κατάσκοπος των Ναζί στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο; Αυτό υποστηρίζει για την Κοκό Σανέλ Αμερικανός δημοσιογράφος σε βιογραφία της που αναμένεται σήμερα να κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ.

Ο εγκατεστημένος στη Γαλλία, Χαλ Βον βάσισε τις πληροφορίες του σε πολλά γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά και αμερικανικά αρχεία προκειμένου να γράψει το βιβλίο του.

Ο τίτλος της βιογραφίας είναι «Κοιμώμενη με τον εχθρό, ο κρυφός πόλεμος της Κοκό Σανέλ» και περιεχόμενο της γεγονότα κατά τη διάρκεια του 1940, όταν η σχεδιάστρια ήταν 57 ετών και προσελήφθη από τις γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών, με αποτέλεσμα να γίνει η κατάσκοπος F-7124.

Αποστολή της, σύμφωνα με τη νέα βιογραφία, ήταν να μεταβεί στην Ισπανία, με έναν άλλον πράκτορα, τον βαρόνο Λουί ντε Βόφρελαντ, με στόχο να προσελκύσουν κι άλλους πράκτορες. Η κατασκοπία τη Σανέλ συνδέεται με τον έρωτα της για ένα Γερμανό αξιωματούχο πράκτορα των Ναζί.

Εκείνος ήταν που την συνέστησε στον Βόφερλαντ, παλιό πράκτορα της Γκεστάπο στο Μαρόκο, ενώ οι δύο τους περνούσαν υπερπολυτελή ζωή, καθώς έμεναν στο Ριτζ του Παρισιού, ξενοδοχείο που φιλοξενούσε τον Γκέρινγκ και τον Γκέμπελς.

Μέχρι το θάνατός της το 1971 η Κοκό Σανέλ αρνείτο πως είχε σχέσεις με τους Ναζί.