Την προέλαση τους ανατολικά, στην πετρελαϊκή πόλη Μπρέγκα, ανακοίνωσαν σήμερα οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί, ενώ το καθεστώς δηλώνει ότι στα δυτικά, η πόλη Ζαουίγια, που απέχει 40 χιλιόμετρα από την Τρίπολη, τελεί υπό τον έλεγχό του.

Στη Μπρέγκα οι αντικαθεστωτικοί πήραν τον έλεγχο μιας νέας συνοικίας και ενός εργοστασίου που χρησίμευε ως αρχηγείο των πιστών στον συνταγματάρχη Καντάφι δυνάμεων, δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος της εξέγερσης.

Η οικιστική ζώνη της Μπρέγκα, που χωρίζεται σε τρείς συνοικίες, βρίσκεται ανατολικά της πετρελαϊκής πόλης η οποία εκτείνεται κατά μήκος των ακτών του Κόλπου της Σύρτης, 240 χλμ. νοτιοδυτικά της Βεγγάζης, της αποκαλούμενης «πρωτεύουσας» των αντικαθεστωτικών.

Στη δυτική Λιβύη, ενώ τα αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα, επικαλούμενα μέλη της εξέγερσης, είχαν μεταδώσει ότι οι αντάρτες πήραν τον έλεγχο της Ζαουίγια, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μούσα Ιμπραχίμ δήλωσε ότι η πόλη τελεί υπό τον έλεγχο του καθεστώτος. Σύμφωνα με τον Μούσα Ιμπραχίμ, λιγότεροι από εκατό αντικαθεστωτικοί επιχείρησαν να μπουν στην πόλη για να συναντήσουν σχεδόν πενήντα συντρόφους τους που βρίσκονταν στο εσωτερικό της. Οι αντικαθεστωτικοί απωθήθηκαν και οι ένοπλες δυνάμεις του καθεστώτος χειρίστηκαν την κατάσταση, τόνισε.

Οι κάτοικοι της Ζαουίγια έχουν εξεγερθεί δύο φορές κατά του καθεστώτος από το Φεβρουάριο όταν ξέσπασε η εξέγερση στην Λιβύη. Στην πόλη σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ αντικαθεστωτικών και δυνάμεων του καθεστώτος.

Σύμφωνα με τους αντικαθεστωτικούς, δύο μέλη τους σκοτώθηκαν και ακόμη 15 τραυματίστηκαν σήμερα, τρίτη ημέρα των μαχών στην Τουάργκα, που βρίσκεται σχεδόν 40 χλμ. νότια της Μιζουράτα και χρησίμευε ως βάση των πιστών στον Καντάφι δυνάμεων.