Η Πορτογαλία δεν αναμένεται να χρειαστεί δεύτερο πακέτο βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε εκπρόσωπος του ΔΝΤ στη Λισαβόνα.

Ο Πάουλ Τόμσεν δήλωσε ότι είναι αρκετά βέβαιος ότι δε θα χρειαστεί ένα δεύτερο δάνειο, καθώς η τρόικα εξέδωσε μια ευνοϊκή αποτίμηση για τις επιδόσεις της Πορτογαλίας στην εφαρμογή του πακέτου μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής που περιλαμβάνεται στη συμφωνία για το δανεισμό της.

Η Πορτογαλία συμφώνησε να λάβει δάνειο ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Μάιο, καθιστάμενη η τρίτη χώρα-μέλος της ευρωζώνης η οικονομία της οποίας διασώθηκε μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία.

Η θετική αποτίμηση της τρόικας ΕΕ – ΕΚΤ – ΔΝΤ, αξιωματούχοι της οποίας επισκέφθηκαν την Λισαβόνα για σχεδόν δύο εβδομάδες, άνοιξε τον δρόμο για την αποδέσμευση της δεύτερης δόσης του δανείου, αξίας 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, το Σεπτέμβριο. Η Λισαβόνα έχει ήδη λάβει 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

Βάσει των όρων της συμφωνίας δανεισμού η Πορτογαλία οφείλει να μειώσει το έλλειμμά της στο 5,9% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της φέτος, από 9,1% το 2010.

Σύμφωνα με την τρόικα, έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται μέτρα για την αντιμετώπιση των υπερβάσεων των δαπανών, ώστε η Πορτογαλία να μπορέσει να επιτύχει την μείωση του ελλείμματος στο 5,9% του ΑΕΠ της φέτος.

Οι πορτογαλικές εξαγωγές καταγράφουν καλή πορεία, η καταναλωτική πίστη είναι σχετικά σταθερή, όπως και η ανεργία, που παραμένει περί το 11%, σύμφωνα με το ανακοινωθέν της τρόικας. Η Πορτογαλία έχει σημειώσει πρόοδο στην ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών, του θεσμικού πλαισίου σχετικά με τις τράπεζες, την κατάργηση των ειδικών δικαιωμάτων του κράτους σε ιδιωτικές εταιρίες και στην προώθηση μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας.

Η Πορτογαλία βρίσκεται σε ύφεση και το ΑΕΠ της αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2,2%. Αναμένεται να παρουσιάσει ανάπτυξη το 2013, καθώς η κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή τις μεγάλες περικοπές στις δημοσιονομικές δαπάνες και αυξήσεις φόρων.