Η Τουρκία επιθυμεί τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας έκτασης 10 χιλιομέτρων στη συριακή πλευρά της μεθορίου της, η οποία θα περιλαμβάνει την πόλη Αζάζ, προκειμένου να αποτρέψει προσπάθειες να «αλλάξει η δημογραφική δομή» της περιοχής, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής πρόεδρος της κυβέρνησης Γιαλτσίν Ακντογάν.
Συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, με την υποστήριξη ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, έχουν προωθηθεί προς τα τουρκικά σύνορα στο πλαίσιο μιας μεγάλης επιχείρησης που πραγματοποιούν τις τελευταίες εβδομάδες. Μαχητές κουρδικών πολιτοφυλακών, οι οποίοι για την Άγκυρα είναι εχθρικοί στασιαστές, έχουν επωφεληθεί από τη βία προκειμένου να καταλάβουν εδάφη από σύρους αντάρτες.
Η Τουρκία έχει κατηγορήσει τις κουρδικές πολιτοφυλακές ότι επιδιώκουν την «αλλαγή της δημογραφικής σύνθεσης» της βόρειας Συρίας με τον αναγκαστικό εκτοπισμό τουρκμενικών και αραβικών κοινοτήτων. Εκείνο που φοβάται τελικά η Άγκυρα είναι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους που θα περιλαμβάνει γειτονικές περιοχές οι οποίες ανήκουν τώρα στο Ιράκ, στη Συρία και στην Τουρκία.
«Υπάρχει ένα παιγνίδι που παίζεται με σκοπό να αλλάξει η δημογραφική δομή. Η Τουρκία δεν πρέπει να είναι μέρος αυτού του παιγνιδιού», δήλωσε ο Ακντογάν σε συνέντευξή του στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό AHaber.
Προπύργιο των ανταρτών
«Αυτό που θέλουμε είναι να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας, περιλαμβανομένης της Αζάζ, 10 χιλιόμετρα μέσα στη Συρία και αυτή η ζώνη θα πρέπει να ελεύθερη από συγκρούσεις», είπε.
Η Αζάζ είναι το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών πριν από τα σύνορα με την Τουρκία βόρεια της συριακής πόλης Χαλέπι, τμήμα αυτού που ήταν, πριν από την επίθεση της συριακής κυβέρνησης, ένας δρόμος εφοδιασμού από την Τουρκία των ανταρτών που μάχονται εναντίον του Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Η Αζάζ δέχεται σφοδρή επίθεση τις τελευταίες ημέρες, αλλά η Τουρκία έχει πει ότι δεν θα αφήσει την πόλη να πέσει στα χέρια της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).
Η Τουρκία, που φιλοξενεί περισσότερους από 2,6 εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες, επιδιώκει εδώ και καιρό τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία για να προστατεύσει εκτοπισμένους αμάχους, ώστε να μην χρειάζεται να έρχονται στην Τουρκία.
Η πρόταση αυτή, όμως, δεν έχει βρει μεγάλη ανταπόκριση στην Ουάσινγκτον ή από τους συμμάχους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ που φοβούνται ότι θα απαιτούσε μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων υπό διεθνή επιτήρηση, η οποία θα τις έφερνε σε άμεση αντιπαράθεση με τον Άσαντ και τους συμμάχους του.
Ο Ακντογάν δήλωσε πως άλλοι 600.000 άνθρωποι μπορεί να κατευθυνθούν προς τα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία αν το Χαλέπι πέσει στα χέρια του συριακού στρατού.