Οι Αρχές της Μανάμα ανακοίνωσαν ότι 4 Αμερικανοί, μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφοι, συνελήφθησαν στο Μπαχρέιν την Κυριακή, ημέρα της 5ης επετείου από την εξέγερση της 14ης Φεβρουαρίου στο μικρό βασίλειο του Κόλπου. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και μία γυναίκα.
«Είμαστε ενήμεροι για τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες έχουν συλληφθεί Αμερικανοί πολίτες», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προσθέτοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να προβεί σε κανένα σχόλιο.
Οι αστυνομικές αρχές του Μπαχρέιν δεν ανακοίνωσαν τα στοιχεία των 4 συλληφθέντων. Άγνωστο παραμένει επίσης για ποια ΜΜΕ εργάζονταν οι δημοσιογράφοι. Όλοι τους συνελήφθησαν στη Σίτρα, ένα προάστιο της πρωτεύουσας που θεωρείται προπύργιο των σιιτών αντιφρονούντων οι οποίοι είχαν ξεσηκωθεί πριν από μια πενταετία ενάντια στη σουνιτική δυναστεία που κυβερνά το βασίλειο.
Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας, το BNA, μετέδωσε ότι την Κυριακή σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας στη Σίτρα. Ο ένας από τους τέσσερις Αμερικανούς «φορούσε κουκούλα και συμμετείχε στη Σίτρα, μαζί με μια ομάδα σαμποτέρ, σε ταραχές και σε επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας», δήλωσε η αστυνομία.
Οι Αμερικανοί μπήκαν στη χώρα στις 11 και 12 Φεβρουαρίου ως τουρίστες και «ορισμένοι» από αυτούς «ασκούσαν το επάγγελμα του δημοσιογράφου χωρίς άδεια» από τις αρχές, συνεχίζει η αστυνομία που τους κατηγορεί για «διενέργεια παράνομων πράξεων».
Η υπόθεση ερευνάται από τις εισαγγελικές αρχές.
Στις 14 Φεβρουαρίου 2011 το Μπαχρέιν συγκλονίστηκε, με τη σειρά του, από την Αραβική Άνοιξη. Οι Σιίτες, που αποτελούν την πλειοψηφία των κατοίκων, ζητούσαν μεταρρυθμίσεις και την αναγνώριση των πολιτικών δικαιωμάτων τους από τη σουνιτική δυναστεία των Αλ Χαλίφα που κυβερνά τη χώρα. Ο σεΐχης Άλι Σαλμάν, ο ηγέτης του Αλ Ουέφακ, της κυριότερης οργάνωσης της σιιτικής αντιπολίτευσης, καταδικάστηκε τον Ιούνιο του 2015 σε φυλάκιση 4 ετών για υποκίνηση σε ανυπακοή. Δεκάδες άλλοι αντιφρονούντες έχουν φυλακιστεί ή τους αφαιρέθηκε η υπηκοότητα.
Οργανώσεις για την υπεράσπιση της ελευθεροτυπίας καταγγέλλουν συχνά τις διώξεις που υφίστανται οι δημοσιογράφοι στο Μπαχρέιν.