Για την επόμενη βδομάδα μετατίθενται οι ανακοινώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που αφορούν τα ιταλικά μέτρα λιτότητας με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, την έξοδο από την κρίση και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Σήμερα, ο Μπερλουσκόνι θα συναντηθεί και πάλι με τους κοινωνικούς εταίρους, για να καθοριστεί μια κοινή πορεία με το βλέμμα στραμμένο στην οικονομία.

Η εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα γράφει πως το πακέτο μέτρων άμεσης εφαρμογής περιλαμβάνει μια ευρύτατη κλίμακα πιθανών παρεμβάσεων: από τη φορολόγηση του 20% των δεκαετών ομολόγων του δημοσίου και των σταθερών απολαβών από επενδύσεις στο χρηματιστήριο, μέχρι την ειδική, έκτακτη φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων και την επιτάχυνση της διαδικασίας αύξησης της συντάξιμης ηλικίας για τις γυναίκες που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.

Ζητούμενο είναι η πλήρης προσαρμογή στα όσα θα ισχύσουν στο δημόσιο τομέα, με σύνταξη και για τις γυναίκες στα 65.

Από την πλευρά τους, τα συνδικάτα, ζητούν ως αντάλλαγμα την ουσιαστική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, να επιβαρυνθούν και να συμβάλουν περισσότερο όσοι ανήκουν στις ανώτερες οικονομικά τάξεις και το δραστικό περιορισμό των δαπανών για τους βουλευτές και το πολιτικό σύστημα γενικότερα.