Η ιταλική αντιπολίτευση κατηγόρησε σήμερα τον πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι ότι παραδίδει την εθνική κυριαρχία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά την δέσμευσή του να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα την παροχή βοήθειας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της χώρας, που χαρακτηρίζεται όλο και πιο επικίνδυνη.
Η ΕΚΤ συμφώνησε χθες να αγοράσει ιταλικά και ισπανικά ομόλογα για να καθησυχάσει τις αγορές μετά τις μαζικές πωλήσεις της περασμένης εβδομάδας που οδήγησαν στην άνοδο σε ύψη-ρεκόρ των σπρεντ των ομολόγων των δύο χωρών, της τρίτης και της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ.
Αργά την Παρασκευή ο Μπερλουσκόνι συμφώνησε να επισπεύσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης κατά ένα έτος, το 2013, ώστε να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός μετά τις πιέσεις που του άσκησε η ΕΚΤ.
Ο Αντόνιο Ντι Πιέτρο, επικεφαλής του κόμματος Ιταλία των Αξιών της αντιπολίτευσης, δήλωσε χαρακτηριστικά πως ο πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι «σύρθηκε από το αυτί από την ΕΕ και τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς» στη συνέντευξη Τύπου στην οποία ανακοίνωσε τα μέτρα. «Ο Μπερλουσκόνι θα έπρεπε να προσφέρει για πρώτη φορά μια υπηρεσία στη χώρα, να φύγει», πρόσθεσε.
«Παλάτσο Μέρκελ» ήταν ο τίτλος ενός άρθρου της σύνταξης της κεντροαριστερής εφημερίδας La Repubblica, που επιδόθηκε σε ένα λογοπαίγνιο με το όνομα της πρωθυπουργικής κατοικίας, που ονομάζεται Παλάτσο Κίτζι, και της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ.
Ευρωπαϊκές πηγές είπαν ότι η ΕΚΤ απαίτησε από τη Ρώμη να επισπεύσει μεταρρυθμίσεις και μέτρα περιστολής των δημοσιονομικών δαπανών για να μειώσει το μεγάλο βάρος του κρατικού χρέους, με αντάλλαγμα την αγορά ιταλικών ομολόγων.
Η εφημερίδα Κοριέρε ντέλα Σέρα ανέφερε πως οι απαιτήσεις της ΕΚΤ διατυπώθηκαν σε μια «μυστική» επιστολή που συνυπογράφουν ο πρόεδρος της Ζαν-Κλοντ Τρισέ και ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Τρισέ.
Ο Μπερλουσκόνι και ο υπουργός Οικονομίας Τζούλιο Τρεμόντι έχουν αποκαλύψει ως σήμερα ελάχιστες λεπτομέρειες σχετικά με το τί σχεδιάζουν να κάνουν πέραν του ότι θα επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο πακέτο των 48 δισεκατομμυρίων ευρώ και εγκρίθηκε από τη βουλή τον περασμένο μήνα. Ωστόσο υπάρχουν πολλές αμφιβολίες για το εύρος που έχουν για να κάνουν πολιτικούς ελιγμούς.