Η απόφαση του ΟΗΕ ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ «κρατείται αυθαιρέτως» στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο δεν θα έχει καμία επίπτωση στις συνεχιζόμενες έρευνες που γίνονται στη Σουηδία σε βάρος του ιδρυτή του WikiLeaks για την κατηγορία του βιασμού, ανακοίνωσαν σήμερα οι εισαγγελικές αρχές της χώρας.
«Η ανακοίνωση της Ομάδας Εργασίας (σ.σ. του ΟΗΕ) δεν έχει καμία επίσημη επίπτωση στη συνεχιζόμενη έρευνα, με βάση τη σουηδική νομοθεσία», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Ο εισαγγελέας που έχει αναλάβει την υπόθεση του Ασάνζ «βρίσκεται σε ταξίδι» και δεν μπορεί προς το παρόν να πάρει θέση για τις τελευταίες εξελίξεις, συνεχίζει το κείμενο αυτό.
Ο 44χρονος Ασάνζ κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού τον Ιούνιο του 2012 για να αποφύγει την έκδοσή του από τις βρετανικές αρχές στη Σουηδία, όπου είναι καταζητούμενος για έναν βιασμό που φέρεται ότι διέπραξε το 2010. Ο ίδιος πάντως αρνείται όλες τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι κινδυνεύει να εκδοθεί από τη Στοκχόλμη στις ΗΠΑ, για να δικαστεί για τη δημοσιοποίηση 500.000 απόρρητων εγγράφων και 250.000 διπλωματικών τηλεγραφημάτων μέσω του ιστοτόπου του.
Ο Ισημερινός από την πλευρά του διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να «προστατεύει» τον Ασάνζ. «Είναι προσωπική απόφαση. Του παρείχαμε προστασία και φυσικά θα διατηρήσουμε αυτήν την προστασία, οι λόγοι για τους οποίους του χορηγήσαμε άσυλο παραμένουν οι ίδιοι», είπε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών, Ρικάρντο Πατίνιο.
Ο Ασάνζ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι εάν η ομάδα εργασίας τον δικαίωνε, ο ίδιος θα ανέμενε να του επιστραφεί άμεσα το διαβατήριό του και να σταματήσει «κάθε νέα προσπάθεια σύλληψης» του.
Ένας από τους δικηγόρους του, ο Κριστόφ Μάρτσαντ, είπε ότι η Βρετανία θα πρέπει «να απελευθερώσει τον ιδρυτή του WikiLeaks» μετά την απόφαση του ΟΗΕ.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να πάρει μια απόφαση. Αν σέβεται τις διεθνείς δεσμεύσεις του απέναντι στον ΟΗΕ, θα πρέπει να σεβαστεί την απόφαση της ομάδας εργασίας που βασίστηκε στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα», είπε.