Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τις πολυαναμενόμενες προτάσεις του για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στη σχέση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες θα μπορέσουν να αποτρέψουν την έξοδο της χώρας από το ευρωπαϊκό μπλοκ.
«Το θέμα είναι αν είμαστε μαζί ή όχι», δηλώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε μήνυμά του στο Twitter, δίνοντας στη δημοσιότητα «τις προτάσεις του για μία νέα συμφωνία ανάμεσα στη Βρετανία και την ΕΕ».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρότεινε την εφαρμογή ενός μηχανισμού βάσει του οποίου θα μπορούν να ανασταλούν αμέσως για μέχρι τέσσερα χρόνια οι καταβολές κοινωνικών επιδομάτων προς τους πολίτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εγκαθίστανται στη Βρετανία, αλλά επίσης και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε περίπτωση «εισροής εργαζομένων από άλλες χώρες μέλη με διαστάσεις εξαιρετικού χαρακτήρα».
Αυτός ο μηχανισμός του ‘φρένου κινδύνου» μπορεί να ενεργοποιηθεί στην περίπτωση που οι δημόσιες υπηρεσίες μίας χώρας έχουν κατακλυσθεί ή εάν το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης πλήττεται από επαναλαμβανόμενες καταχρήσεις.
Ο Ντόναλντ Τουσκ υπόσχεται επίσης στο Λονδίνο σεβασμό «των δικαιωμάτων και των αρμοδιοτήτων» των χωρών που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης και παρουσίασε έναν μηχανισμό μέσω του οποίου οι εννέα χώρες που δεν έχουν υιοθετήσει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα μπορούν να διατυπώσουν τις ανησυχίες τους και να λάβουν τις «αναγκαίες διασφαλίσεις» επί των αποφάσεων των υπολοίπων 19 που είναι μέλη της ευρωζώνης.
Όμως αυτό «δεν συνιστά δικαίωμα βέτο και δεν μπορεί να καθυστερεί τις επείγουσες αποφάσεις» σε περίπτωση χρηματοοικονομικής κρίσης”, διευκρίνισε ο Ντόναλντ Τουσκ προσθέτοντας ότι οι λεπτομέρειες λειτουργίας αυτού του μηχανισμού πρέπει να συζητηθούν.
Οι προτάσεις αυτές θα πρέπει θα αποσταλούν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να συζητηθούν.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι οι προτάσεις συνιστούν «πραγματική πρόοδο», τονίζοντας ότι «μένει δουλειά για να γίνει».
‘Το σχέδιο επαναδιαπραγμάτευσης της ΕΕ παρουσιάζει σημεία πραγματικής προόδου στους τέσσερις τομείς όπου το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ανάγκη από αλλαγή, αλλά μένει ακόμη να γίνει δουλειά», απάντησε μέσω του Twitter ο Κάμερον.
Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Βρετανίας δήλωσε ότι το σχέδιο, εάν συμφωνηθεί με όλα τα κράτη μέλη, θα είναι νομικά δεσμευτικό και μη αναστρέψιμο.
‘Οι προτάσεις στον τομέα της μετανάστευσης και της κοινωνικής πρόνοιας θα μας δώσουν τη δυνατότητα να έχουμε καλύτερο έλεγχο επί της μετανάστευσης από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σχολίασε η εκπρόσωπος.
Μία συμφωνία είναι ορατή μετά τις προτάσεις που παρουσιάσθηκαν από τις Βρυξέλλες ως απάντηση στα αιτήματα του Ηνωμένου Βασιλείου για μεταρρύθμιση, δήλωσε ο βρετανός αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ντέιβιντ Λίβινγκτον. «Μεγάλη πρόοδος έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες και φαίνεται ότι μία συμφωνία είναι ορατή», δήλωσε ενώπιον των βουλευτών του βρετανικού κοινοβουλίου.
Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ελπίζει στην επίτευξη συμφωνίας με τους ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη σύνοδο κορυφής της 18ης και 19ης Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, γεγονός που θα του δώσει τη δυνατότητα να προκηρύξει δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της χώρας του στην ΕΕ τον προσεχή Ιούνιο.