Πολιτικές συζητήσεις πυροδότησε η αιφνίδια απώλεια του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, με τη χώρα να βρίσκεται σε τετραήμερο εθνικό πένθος μέχρι και την Πέμπτη, όπου θα τελεστεί η κηδεία του με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού στις 12:00 το μεσημέρι στη Μητρόπολη Αθηνών και στη συνέχεια θα ταφεί στο Α’ Νεκροταφείο.
Άξιο και ευγενή αντίπαλο τον χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός στο συλλυπητήριο μήνυμά του αλλά και καταλύτη της δημόσιας ζωής που έθεσε με τόλμη στο επίκεντρό της τη μεγάλη προσπάθεια του εκσυγχρονισμού της χώρας. Ο εκλιπών άφησε το δικό του αποτύπωμα στη σύγχρονη πολιτική ιστορία, με τους συντρόφους του αλλά και τους πολιτικούς του αντιπάλους να μιλούν για έναν μεθοδικό πολιτικό όπου αδιαμφισβήτητα δύο ιστορικά επιτεύγματα, δηλαδή η ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη και η είσοδος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρνουν τη σφραγίδα του.
Ωστόσο, δεν έλειψαν και τα επικριτικά πολιτικά σχόλια για την κρίση στα Ίμια, την υπόθεση Οτσαλάν αλλά και την υπόθεση του Χρηματιστηρίου.
Η χρονική στιγμή που άνοιξαν οι συζητήσεις αυτές έχει σίγουρα ενδιαφέρον και αυτό γιατί την επόμενη εβδομάδα πιθανότατα ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του για τον/την Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τη συζήτηση να έχει «ανάψει» για τα καλά και το εκσυγχρονιστικό πρόσημο της κυβέρνησής του να είναι ορατό από την πρώτη κιόλας 4ετία της διακυβέρνησής του.
Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξηγεί από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των πρωθυπουργικών του καθηκόντων ότι υπηρετεί μία νέα ΝΔ η οποία έχει κάνει ξεκάθαρη στροφή στο κέντρο αλλά και έχει αξιοποιήσει στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους, κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, τα οποία ενστερνίστηκαν το όραμά του για μια άλλη Ελλάδα, πιο σύγχρονη.
Και παρότι δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του, η εκδημία του Κώστα Σημίτη, η αποτίμηση του έργου και της προσφοράς του αλλά και η μετριοπάθεια με την οποία κυβέρνησε, κυριαρχούν στη δημόσια συζήτηση και δεν αποκλείεται να επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις ως προς τα πολιτικά χαρακτηριστικά του προσώπου που θα θελήσει ο πρωθυπουργός να αναδείξει με την προεδρική του επιλογή.
Άλλωστε αποτελούσε ένα πρότυπο ηγεσίας, το οποίο συνομολογούν τόσο από τη δεξιά όσο και από την κεντροαριστερά ότι, όποτε και αν ακολουθήθηκε, μόνο καλό έκανε στη χώρα.
«Απόδειξη όλων των παραπάνω», όπως σχολίαζε κυβερνητικό στέλεχος, «είναι ότι υπήρξε ένας από τους μακροβιότερους πρωθυπουργούς της χώρας, κάτι το οποίο, εκτός απροόπτου, θα επιτύχει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης».
Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι στο μήνυμά του για την απώλεια του πρώην πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στον εκσυγχρονισμό τονίζοντας: «Είναι μια διαρκής διεργασία, έχοντας βάση τις αξίες της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της διαρκούς διεύρυνσης των δυνατοτήτων του ατόμου. Αποτελεί όρο με περιεχόμενο και πολιτική αξία. Ένα εργαλείο δράσης για την αλλαγή της κοινωνίας όσο υπάρχει παρελθόν που καθορίζει το παρόν και εμποδίζει την προσαρμογή στο μέλλον».