Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του έχει δικαίωμα να προστατεύσει την εδαφική της κυριαρχία στη Νότια Σινική Θάλασσα και ότι μαζί με την Ουάσινγκτον πρέπει να διευθετήσουν το θέμα αυτό με εποικοδομητικό τρόπο.
Ο Γουάνγκ μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Πεκίνο, δήλωσε επίσης ότι η Κίνα θα τηρήσει τη δέσμευσή της να μην στρατιωτικοποιήσει τη διεκδικούμενη αυτή θαλάσσια περιοχή, ούτε και θα δεχτεί ισχυρισμούς ότι τα λόγια της δεν ταιριάζουν με τις πράξεις της.
Η Βόρεια Κορέα συνιστά μια «ανοικτή απειλή, μια δηλωμένη απειλή για τον κόσμο», δήλωσε από την πλευρά του ο Κέρι, ενώ η Πιονγκγιάνγκ πραγματοποίησε στις αρχές Ιανουαρίου την τέταρτη πυρηνική της δοκιμή.
«Οι ΗΠΑ θα κάνουν αυτό που είναι απαραίτητο για να προστατεύσουν τη χώρα μας, καθώς και τους φίλους και συμμάχους μας στον κόσμο». Το Πεκίνο και η Ουάσινγκτον συμφωνούν για τη σπουδαιότητα μιας απόφασης του ΟΗΕ» στο θέμα αυτό και θα «επιταχύνουν τις προσπάθειές» τους ώστε να επιτευχθεί αυτό, πρόσθεσε ο Κέρι.
Οι δηλώσεις του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διατυπώθηκαν μετά τις συνομιλίες του με τον Γουάνγκ Γι, από τον οποίο ο Κέρι επρόκειτο να ζητήσει να αυξήσει την πίεση στη Βόρεια Κορέα, μια χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την στήριξη της Κίνας.
Οι Κίνα και οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν «να εργαστούν από κοινού σε μια προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας για μια αυστηρή απόφαση (στον ΟΗΕ), η οποία θα περιλαμβάνει νέα ισχυρά μέτρα», προκειμένου να τεθεί τέρμα στην ανάπτυξη του «παράνομου προγράμματος των βαλλιστικών πυραύλων», επισήμανε ο Κέρι.
Η Βόρεια Κορέα διατυμπάνισε στις 6 Ιανουαρίου την επιτυχή δοκιμή βόμβας υδρογόνου στην οποία προχώρησε, μια ανακοίνωση που οι διεθνείς εμπειρογνώμονες δέχτηκαν με τον μέγιστο σκεπτικισμό. Πρόκειται για την τέταρτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποιεί το πιο απομονωμένο καθεστώς στον κόσμο, η οποία συνιστά νέα παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ.
«Είναι απειλή για οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο, είναι μια απειλή την οποία οι ΗΠΑ πρέπει να εξετάσουν παρά πολύ σοβαρά», επανέλαβε ο Κέρι.
Το Πεκίνο είναι ο μεγάλος διπλωματικός και εμπορικός σύμμαχος της Πιονγκγιάνγκ, αλλά είναι σχέσεις τους είναι τεταμένες μετά την επιμονή της Βόρειας Κορέας να πραγματοποιεί πυρηνικές δοκιμές, παρά τις κινεζικές εκκλήσεις για το αντίθετο.
Η επίσκεψη του Κέρι στο Πεκίνο –τελευταίο σταθμό μιας περιοδείας του στην Ευρώπη, τις χώρες του Κόλπου και τη νοτιοανατολική Ασία– πραγματοποιείται εν μέσω διπλωματικών διαβουλεύσεων για το περιεχόμενο μιας νέας σειράς διεθνών κυρώσεων κατά της Πιονγκγιάνγκ, μια προοπτική στην οποία η Κίνα μένει επιφυλακτική.
Παράλληλα οι ΗΠΑ επέκριναν αυστηρά την απόφαση του προέδρου της Ταϊβάν Μα Γινγκ-τζιού να μεταβεί αύριο για πρώτη φορά σε διεκδικούμενο νησί της Νότιας Σινικής Θάλασσας, την ώρα που η ένταση αυξάνεται με το Πεκίνο στην περιοχή.
«Έχουμε απογοητευτεί που ο πρόεδρος Μα Γινγκ-τζιού θέλει να μεταβεί στο νησί Ταϊπίνγκ (Ιτου Αμπα). Μια τέτοια απόφαση είναι εξαιρετικά επιζήμια και δεν συμβάλλει στην ειρηνική επίλυση των διαφορών στη Νότια Σινική Θάλασσα», δήλωσε η Σόνια Αρμπομ, εκπρόσωπος του αμερικανικού Ινστιτούτου της Ταϊβάν, ντε φάκτο πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ταϊπέι.
Το νησί Ταϊπίνγκ είναι το μεγαλύτερο του αρχιπελάγους Σπράτλις, μέρος του οποίου ή ολόκληρο διεκδικούν η Κίνα, το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες και το Μπρουνέι. Η Ταϊβάν, η οποία διεκδικεί και διοικεί το Ταϊπίνγκ, ακολουθεί διαφορετικό δρόμο από την Κίνα μετά το 1949, όταν οι εθνικιστές κατέφυγαν εκεί μετά την ήττα τους από τους κομμουνιστές στον εμφύλιο πόλεμο.
Η Ουάσινγκτον, ο μεγάλος σύμμαχος της Ταϊβάν την οποία προμηθεύει με οπλισμό, έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν θέλει κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.
Η Ταϊβάν εξήγησε ότι θέλει να επιβεβαιώσει την κυριαρχία της επί του Ταϊπίνγκ. “Το νησί Ταϊπίνγκ αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του εδάφους της Δημοκρατίας της Κίνας”, δήλωσε ο Τσαρλς Τσεν, εκπρόσωπος της προεδρίας της Ταϊβάν χρησιμοποιώντας την επίσημη ονομασία της. Ο πρόεδρος θα επισκεφθεί το προσωπικό που εργάζεται εκεί, ενόψει των διακοπών της κινεζικής πρωτοχρονιάς, στις αρχές Φεβρουαρίου, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Η τελευταία επίσκεψη στο Ταϊπίνγκ προέδρου της Ταϊβάν ήταν αυτή του Τσε Σούι-μπιαν το 2008.
Ο Μα, που ασκεί μια πολιτική προσέγγισης με την Κίνα, έχασε τις προεδρικές εκλογές της 16ης Ιανουαρίου και θα τον διαδεχθεί σε λιγότερο από τέσσερις μήνες η Τσάι Ινγκ-τζιούν, του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (PDP), που τηρεί πολύ πιο επιφυλακτική στάση απέναντι στο Πεκίνο. Η Τσάι προσκλήθηκε από την προεδρία να μετάσχει στην επίσκεψη αλλά το PDP δεν έδωσε συνέχεια.
Η Ταϊβάν ενισχύει την παρουσία της στο Ταϊπίνγκ, όπου πέρυσι επέκτεινε τον διάδρομο προσγείωσης και ένα φράγμα.
Το Πεκίνο διεκδικεί σχεδόν το σύνολο της Νότιας Σινικής Θάλασσας και χτίζει τεχνητά νησιά, με διαδρόμους που μπορούν ενδεχομένως να δεχτούν στρατιωτικά αεροσκάφη.
Οι Φιλιππίνες και το Βιετνάμ κυρίως κατηγορούν την Κίνα ότι υιοθετεί μια όλο και πιο επιθετική στάση στην περιοχή.
Η Κίνα θεωρεί επίσης την Ταϊβάν αναπόσπαστο τμήμα του εδάφους της, το οποίο μπορεί να ανακτήσει με στρατιωτική βία, αν το κρίνει αναγκαίο.