Το κεντρώο κόμμα Cuidadanos διεμήνυσε σήμερα ότι δεν θα στηρίξει μια κυβέρνηση στην οποία θα μετέχει το κόμμα Podemos της ριζοσπαστικής αριστεράς, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού από τους Σοσιαλιστές και την αριστερά.
Οι πιθανότητες σχηματισμού μιας κεντροαριστερής κυβέρνησης αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα καθώς ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι του Λαϊκού Κόμματος (PP) παραδέχτηκε ότι δεν έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη των άλλων κομμάτων για να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου.
Η απόφαση του Ραχόι έγινε γνωστή αφού νωρίτερα ο ηγέτης του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας είχε δηλώσει ότι προτίθεται να “μαλακώσει” τις κόκκινες γραμμές του και να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) που κατέλαβε τη δεύτερη θέση στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Δεν είναι ωστόσο βέβαιο ότι τα δύο κόμματα θα καταλήξουν σε συμφωνία και, σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστούν τη στήριξη άλλων, μικρότερων πολιτικών σχηματισμών.
Ο Άλμπερτ Ριβέρα, ο ηγέτης του Ciudadanos —το κόμμα ήρθε τέταρτο στις εκλογές— δήλωσε ότι οι βουλευτές του δεν θα απόσχουν στην ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση μεταξύ του PSOE και του Podemos. Σύμφωνα με τον Ριβέρα, η εξάρτηση του Podemos από τα εθνικιστικά τοπικά κόμματα και η υπόσχεση που είχε δώσει στο παρελθόν για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας απειλούν την ενότητα και την οικονομία της Ισπανίας. Για τον λόγο αυτό, ζήτησε να συνεργαστούν τα άλλα τρία κόμματα, χωρίς τη ριζοσπαστική αριστερά.
“Δεν είμαστε πρόθυμοι να βάλουμε την ισπανική οικονομία στα χέρια του Podemos, που ακολουθεί το παράδειγμα της Ελλάδας”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ριβέρα.
Χωρίς τη στήριξη του Ciudadanos ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ θα χρειαστεί να συμφωνήσει με πολλά εθνικιστικά και αυτονομιστικά κόμματα από τη Χώρα των Βάσκων και την Καταλονία ώστε να εξασφαλίσει πλειοψηφία 350 εδρών στο κοινοβούλιο. Σε κάτι τέτοιο όμως μπορεί να αντιδράσουν έντονα ορισμένα μέλη του δικού του κόμματος.
Ο βασιλιάς Φίλιππος θα ξεκινήσει τον επόμενο γύρο των συζητήσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης την Τετάρτη όμως ούτε το PP ούτε το PSOE έχουν ακόμη εξασφαλίσει τη στήριξη άλλων κομμάτων ώστε να απευθυνθούν στο κοινοβούλιο ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης.
Από τη στιγμή που ένας υποψήφιος πρωθυπουργός ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, έχει στη διάθεσή του δύο μήνες για να σχηματίσει κυβέρνηση. Αν δεν το καταφέρει, προκηρύσσονται νέες εκλογές.