Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία, κατήγγειλε σήμερα πως οι επιχειρήσεις των υπηρεσιών ασφαλείας και του στρατού της Τουρκίας στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου η πλειονότητα των κατοίκων ανήκει στην κουρδική μειονότητα, απειλεί ως και 200.000 ανθρώπους, οι οποίοι βρίσκονται εν μέσω διασταυρούμενων πυρών ή στερούνται την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες —όπως η υδροδότηση για παράδειγμα— αλλά ακόμη και στις πρώτες βοήθειες.
Οι 24ωρες απαγορεύσεις κυκλοφορίας και οι μάχες ανάμεσα σε άνδρες της αστυνομίας και του στρατού από τη μια και των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) από την άλλη έχουν αναγκάσει ανθρώπους να παραμένουν μέσα στα σπίτια τους και σε ορισμένες περιπτώσεις τους έχει αναγκάσει να ζουν με πτώματα ή αποθανόντες συγγενείς τους μέσα στα σπίτια τους επί ημέρες, ανέφερε η ΜΚΟ σε έκθεσή του.
Οι τουρκικές αρχές λένε ότι οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας τις οποίες επιβάλλουν έχουν στόχο την προστασία των αμάχων εν μέσω των σχεδόν καθημερινών εχθροπραξιών.
«Η Τουρκία δεν έχει υιοθετήσει ποτέ μια προσέγγιση που θα έθετε σε κίνδυνο τις ζωές αθώων πολιτών», δήλωσε ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, σχολιάζοντας την έκθεση της Αμνηστίας.
«Βρίσκεται σε εξέλιξη ένας αγώνας εναντίον μιας τρομοκρατικής οργάνωσης που πλήττει τους πάντες στην περιοχή και ευθύνεται για τους θανάτους πολλών ανθρώπων, κυρίως (μελών) των υπηρεσιών ασφαλείας», πρόσθεσε η ίδια πηγή στην τουρκική κυβέρνηση.
Η βία βρίσκεται στο χειρότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών, μετά την αναζωπύρωση της εξέγερσης των Κούρδων αυτονομιστών, που διαρκεί 31 χρόνια, τον Ιούλιο. Έκτοτε πάνω από 150 άμαχοι, εκατοντάδες στρατιώτες και μέλη του PKK έχουν χάσει τη ζωή τους, όπως σημειώνει η Αμνηστία και έχουν ανακοινώσει στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης. Οι επιχειρήσεις κλιμακώθηκαν τον περασμένο μήνα στην Τσιζρέ, στη Σιλώπη και στη συνοικία Σουρ του Ντιγιάρμπακιρ, της μεγαλύτερης πόλης της νοτιοανατολικής Τουρκίας.
Μεταξύ των νεκρών «ήταν μικρά παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι, που είναι εξαιρετικά απίθανο να ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με τις υπηρεσίες ασφαλείας», υπογραμμίζει η Διεθνής Αμνηστία, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο. Η ΜΚΟ σημειώνει εξάλλου πως η τουρκική κυβέρνηση έχει απαγορεύσει σε ανεξάρτητους παρατηρητές την πρόσβαση σε περιοχές όπου επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας.
Τα μέτρα αυτού του είδους «δεν επιτρέπουν στον κόσμο να βγαίνει από τα σπίτια του καθόλου και επιβάλλονται επί έναν μήνα και πλέον, ουσιαστικά θέτοντας υπό πολιορκία ολόκληρες συνοικίες», τόνισε ο Τζον Νταλχούισεν, ανώτερο στέλεχος της Διεθνούς Αμνηστίας, στην έκθεσή της.
Οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις σε έξι και πλέον πόλεις στα νοτιοανατολικά, όπου ζει η πλειονότητα των 15 εκατομμυρίων Κούρδων της Τουρκίας, έχει στόχο να ξεριζώσει τους αυτονομιστές, οι οποίοι σύμφωνα με τις αρχές έχουν σκάψει χαρακώματα και έχουν στήσει οδοφράγματα διότι σχεδιάζουν να κηρύξουν αυτονομία στην περιοχή.
Το ξέσπασμα των εχθροπραξιών το καλοκαίρι σήμανε το τέλος της εκεχειρίας και των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που θεωρούνταν μια δίχως ιστορικό προηγούμενο ευκαιρία να τερματιστεί ο πόλεμος, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή 40.000 ανθρώπων από το 1984.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέκλεισε χθες Τετάρτη το ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών με τη συμμετοχή του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις προηγούμενες συνομιλίες.
«Δεν έχουμε οδικό χάρτη μπροστά μας. Αυτοί που έχουν τα όπλα στα χέρια και αυτοί που τους υποστηρίζουν θα πληρώσουν το τίμημα της προδοσίας», ανέφερε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στην Άγκυρα.
Χθες Τετάρτη ο στρατός ανακοίνωσε πως 33 αντάρτες του PKK σκοτώθηκαν σε τρεις πόλεις και επτά τραυματίστηκαν στο Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγαλύτερη πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας.
Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε ότι οι εταίροι της Τουρκίας στη Δύση σιωπούν όσον αφορά τα μέτρα που λαμβάνει η Άγκυρα λόγω του ρόλου του κράτους-μέλους του NATO στις επιχειρήσεις εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και του γεγονότος ότι φιλοξενεί πρόσφυγες του πολέμου στη Συρία. Η Άγκυρα λέει ότι έχει υποδεχθεί 2,2 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες και συνήψε μια συμφωνία με την ΕΕ στο πλαίσιο της οποίας δεσμεύθηκε να κάνει περισσότερα για να σταματήσει η μαζική μετακίνησή τους στην Ευρώπη.
Ο επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν κάλεσε την Τετάρτη να υπάρξει μια «άμεση επιστροφή στην κατάπαυση του πυρός και επανέναρξη της κουρδικής ειρηνευτικής διαδικασίας κατεπειγόντως» κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το PKK χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και την Τουρκία.