Το κόμμα των Πράσινων της αυστριακής αντιπολίτευσης καταδικάζει ως «κυνικό παιχνίδι» τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς (του συγκυβερνώντος -με τους Σοσιαλδημοκράτες- συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος), ότι «η Ελλάδα στο προσφυγικό ζήτημα βρίσκεται σε μία άνετη θέση».
Ταυτόχρονα, οι Πράσινοι καταγγέλλουν πως ο πόλεμος των λέξεων που καλλιεργεί αυτή την εποχή ο κ. Κουρτς σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι περιττός και μόνον ζημιώνει την ευρωπαϊκή διευθέτηση των προβλημάτων.
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του αρμόδιου Εξωτερικής Πολιτικής και αντιπροέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Αυστριακών Πράσινων, Βέρνερ Κόγκλερ, αποτελεί πολιτική διακινδύνευση πρώτης τάξης το να εμπιστεύεται κάποιος (σ.σ.: ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών) για τη διαφύλαξη των εξωτερικών συνόρων, «την Τουρκία και τον αυταρχικό πρόεδρό της Ερντογάν, που, ως γνωστό, είναι μέλος της οικογένειας των συντηρητικών κομμάτων» (σ.σ.: στην οποία ανήκει και ο Σεμπάστιαν Κουρτς).
Από την άλλη πλευρά, συνεχίζει ο κ. Κόγκλερ, το να υποτιμάται με τέτοιο τρόπο η αριστερή ελληνική κυβέρνηση, η οποία, έπειτα από την οικονομική κρίση βρίσκεται, εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης, μπροστά σε βαριές προκλήσεις, αποτελεί ένα καταστροφικό μικροπολιτικό παιχνίδι σε βάρος των προσφύγων και αυτό είναι σε τελική ανάλυση σε βάρος της ενότητας της Ευρώπης, καθώς υποστηρίζονται εθνικιστικές λύσεις.
Το κόμμα των Πράσινων ζητά επιτακτικά από τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών να υποστηρίξει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής στην Ελλάδα και στην Ιταλία, σημειώνοντας πως αυτά τότε μόνον θα λειτουργήσουν εάν το θέλει η Ελλάδα και ένας πόλεμος λέξεων, όπως τον καλλιεργεί την εποχή αυτή σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο Σεμπάστιαν Κουρτς, είναι περιττός και μόνον ζημιώνει την ευρωπαϊκή διευθέτηση των προβλημάτων.
Υπενθυμίζεται πως ήδη, σε δηλώσεις του πριν από την έναρξη του προχθεσινού Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας διατεινόταν πως «όλοι μας γνωρίζουμε στο μεταξύ πως η διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν λειτουργεί στα ελληνικά σύνορα και πιστεύω ότι υπάρχει ελάχιστη προθυμία από μέρους της Ελλάδας να δεχθεί βοήθεια στο θέμα αυτό».